Reportage.

2017-06-07 10:33
  • Familjen Kaiss från Syrien är språkvänner med familjen Hansson/Glaumann från Alnö. Båda familjerna har tre döttrar i samma åldrar.  Bild: Thomas Ekenberg
    Familjen Kaiss från Syrien är språkvänner med familjen Hansson/Glaumann från Alnö. Båda familjerna har tre döttrar i samma åldrar.
  • Lars Kjellberg och Lena Kälvesten är språkvänner med Anwar och Monera Faris från Syrien. Bild: Thomas Ekenberg
    Lars Kjellberg och Lena Kälvesten är språkvänner med Anwar och Monera Faris från Syrien.
  • Feras och Ramia Kaiss kommer från Damaskus och har bott i Sundsvall i snart två år. Här med barnen ­Mariam, Shahd och Layan. Bild: Thomas Ekenberg
    Feras och Ramia Kaiss kommer från Damaskus och har bott i Sundsvall i snart två år. Här med barnen ­Mariam, Shahd och Layan.

Språkvänner efterlyses i Sundsvall

Över 100 personer väntar på att få en språkvän i Sundsvall. Trots stort intresse behövs fler som engagerar sig för alla nya Sundsvallsbor.
​– Det handlar om att mötas och lära känna varandras kulturer, säger Ewa-Lotta Lockne på Favi.

Det är Favi, förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration vid Sundsvalls kommun, som administrerar språkvännerna. Initiativet drog igång hösten 2015 och sedan dess har över 500 personer matchats för att få eller bli språkvän.

100 personer väntar

– Vi har haft ett otroligt gensvar sedan vi drog igång och många har engagerat sig, men vi behöver ännu fler. Just nu är det mer än 100 personer som väntar på att få en språkvän, säger integrationshandläggare Ewa-Lotta Lockne.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tanken är att bygga broar på ett personligt plan och att nya svenskar enklare ska integreras och lära sig språket om de får en personlig kontakt att träffa och prata med

Det är helt frivilligt och oavlönat.
– Det är inget uppdrag utan en ömsesidig relation där man träffas utifrån sina egna förutsättningar. Men många blir väldigt goda vänner, säger Ewa-Lotta Lockne.

Bestämmer själv när och hur

Hur ofta man träffas och vad man gör tillsammans bestämmer man själv. Några möts och fikar på stan, andra involverar hela familjen.
– Jag fick tips om att det fanns något som hette språkvän och tyckte det var ett bra initiativ. För vår del var det väldigt lyckat då vi har fått kontakt med en familj som har tre barn, tre flickor, precis som vi och deras barn är också i samma ålder som våra, berättar Feras Kaiss, som tillsammans med sin fru Ramia och barnen Shahd, Mariam och Layan har en familj på Alnö som språkvänner.

– Vi träffas hos varandra, äter middag, barnen leker. Vi berättar om vårt liv i Syrien och de berättar om Sverige, säger Ramia Kaiss.

Lena Kälvesten är tillsammans med Lars Kjellberg språkvänner till Anwar och Monera Faris från Damaskus.

Ger mycket tillbaka

Det kräver intresse, ett visst självförtroende och en vilja att hjälpa till, säger de men Lena Kölvesten påpekar också att det ger mycket tillbaka för egen del.
– Det är intressant att få en inblick i en annan kultur. Att vara språkvän är som att få en port mot världen, säger hon.

Ewa-Lotta Lockne tycker att det är viktigt att skapa mötesplatser.
– Språket är nyckel till integration och det finns tyvärr inte så många naturliga mötesplatser där man kan träffa människor från olika kulturer.

Feras Kaiss håller med.
– När jag blev hembjuden till våra språkvänner var det första gången jag fick träffa och prata med en svensk som inte var myndighetsperson.

 

Sundsvall är en av omkring 100 kommuner i landet som har språkvänner. Det går ut på att nya personer i landet kopplas ihop med de som har bott här länge och kan svenska. Verksamheten i Sundsvall har funnits sedan hösten 2015 och sedan dess har mer än 500 personer matchats och blivit eller fått en språkvän.