Ledare. Caroline Sundström.

2017-12-18 06:00
Bild: Janerik Henriksson/TT

Vi måste fortsätta att göra skillnad

Vi som tror på allas lika värde, jämställdhet och social rättvisa måste fortsätta att organisera oss.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Snart har ännu ett år gått och jag vet inte hur det är med er, men för mig innebär det alltid att jag börjar summera vad jag egentligen har upplevt och varit med om de senaste 12 månaderna. Jag har som någon slags idé om att jag måste göra nått vettigt av mitt liv, och göra skillnad. Tyvärr är både tid och energi begränsad och vill man betyda något för någon får man gräva där man står.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


För egen del har jag jobbat på att vara en tillräckligt närvarande förälder, livspartner och vän och en lärare som inte bara erbjuder en meningsfull och lustfylld undervisning utan också extra stöd till den som har behov. Jag har engagerat mig politiskt och bidragit till att engagera fler. Det får räcka för i år!

Att göra skillnad kan också vara att hålla igen på konsumtionen, äta vegetariskt, stödja Röda korset eller att vägra låta patriarkala strukturer sätta dit en. Det kan vara att köpa en get till en familj som kan försörja sig på den eller att betala en skolgång för någon som inte har råd. Eller att resa sig upp för den som behöver sätet bättre, på en fullsatt buss. Att vara en förebild är också att göra skillnad. Att inte svära eller att våga stå upp för det man tycker.

Jag älskar unga kvinnor som kliver fram och alla som vågar ta plats, de ger mig mod och kraft. Hela metoo-rörelsen, som exempel, eller Maja i The Sounds. När jag hörde hennes musik gillade jag henne. Efter att jag för första gången sett henne på scen älskade jag henne.

Jag minns första gången jag hjälpte någon. Det var en av mina klasskompisar i femman som inte mådde bra. Hon hade det inte lika lätt hemma som jag hade det. Jag tog mig an henne och fanns där för henne och jag vet att det var då jag först förstod vad social ojämlikhet innebar.

Redan som 12-åring visste jag att jag inte tänkte ägna mitt liv åt att tänka mest på mig själv och min egen familj utan att det också fanns andra som skulle komma att behöva mig. Det var också i den åldern som någon utanför familjen för första gången präglade mig. En ny bästa vän jag hade då, som fortfarande i dag är en viktig del i mitt liv.

Vi betyder hela tiden något för varandra, i allt från stort till smått. När vi hejar på varandra på gatan, när vi önskar expediten en trevlig kväll eller helg, tonen vi har när vi säger vår mening, när vi tackar omsorgspersonalen för det jobb de gör med våra små, eller våra äldre. Eller när vi öppnar dörren för en främling i vår familj, som en språkvän eller för ett barn som behöver en extra familj för en tid. Kommunen har alltid behov av personer som kan tänka sig att utföra frivilligt socialt arbete.

Vi betyder hela tiden så mycket för varandra, och vi alla kan göra skillnad. Sundsvall ETC har också betytt något för oss som lever här och för mig. Jag är glad och tacksam för att jag fått vara med under den här resan och glad för alla texter jag skrivit och de kontakter jag haft med er läsare.

När ETC som lokaltidning nu lägger ner får vi hitta ett annat forum att kommunicera och stärka varandra in i framtiden. För vi som tror på allas lika värde, jämställdhet och social rättvisa måste fortsätta att organisera oss och förena oss.