Ledare. Petter Stjernstedt.

2017-11-13 06:00
Det är män som håller varandra om ryggen och som inte stöttar kvinnliga kollegor som utsätts för sexuella trakasserier. Tystnadskulturen lever och frodas i grupptryckets och passivitetens makt, menar Petter Stjernstedt. Bild: Henrik Montgomery/TT
Det är män som håller varandra om ryggen och som inte stöttar kvinnliga kollegor som utsätts för sexuella trakasserier. Tystnadskulturen lever och frodas i grupptryckets och passivitetens makt, menar Petter Stjernstedt.

Vi män måste ta bladet från munnen

#Metoo är ett feministiskt skrik från kvinnor världen över.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enligt Novus har två av tre kvinnor utsatts för sexuella trakasserier. Kampanjen #metoo startades för tio år sedan av aktivisten Tarana Burke i syfte att stärka unga svarta tjejer som hade utsatts för övergrepp. Det var ett kraftfullt medel för att förmedla empati från en person till en annan, berättar Burke i en intervju med DN.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Kraften hos tusentals kvinnor ska inte underskattas. #Metoo är ett feministiskt skrik från kvinnor världen över som ropar “Vi har fått nog”. Kvinnor, unga som gamla, svarta som vita, berättar om sina erfarenheter.

Men ansvaret att förändra rådande mansnormer ligger hos männen. Vi måste i handling visa att vi bryr oss och ta tydlig ställning mot sexism i alla dess former. Först då kan vi uppnå verklig förändring.

Tystnaden är talande. Martin Timell och Harvey Weinstein har fortsatt att förgripa sig på unga kvinnor eftersom industrin har tillåtit det. Detta är tystnadskulturen. Det är män som backar andra män. Det är chefer som bagatelliserar sexism genom att inte agera när sexuella trakasserier förekommer.

Tystnadskulturen frodas i passivitetens tecken. Mobbaren kan fortsätta sparka på sitt offer så länge omgivningen står tyst och tittar på. Alla män måste ta sitt ansvar och säga ifrån när övertramp sker. Vi män kan bidra genom att:

1. Hjälpa den som är utsatt. Om du ser en kvinnlig kollega fara illa – ryck in eller anmäl till närmaste chef.

2. Ett nej är alltid ett nej. Det spelar ingen roll att du har bjudit henne på drinkar. Under inga omständigheter får du göra något mot en annan persons vilja. I slutet av året röstar regeringen om en samtyckesklausul. Jag håller tummarna för att klausulen röstas igenom och att lagen som för över ansvaret på förövaren blir verklighet.

3. Anordna en killmiddag. Make equals idé om en killmiddag kom som ett svar på sommarens sexuella övergrepp på musikfestivaler. I en trygg miljö får vi möjlighet att samtala om vad det innebär att vara man. Vi vet att var femte man inte har någon nära vän, att ensamhet och missbruk är mer frekvent bland män än hos kvinnor. Vi vet också att män som har reflekterat över sin roll i samhället har större benägenhet att agera mot sexism. Att killar som begränsas av mansidealet, som inte ser sex som ett samspel mellan två eller flera parter har lättare att gå över andras gränser. En större satsning på sexualundervisning i skolorna med fokus på mansnorm och samtycke är ett viktigt politiskt initiativ för att komma till bukt med problemet med män som tar för sig mer än lovligt.

Som en naturlig fortsättning på #metoo vill jag att vi män sluter oss samman, tar bladet från munnen och börjar prata. Pratar om känslor. Pratar om attityder. Sluta säg ”inte alla män”. Utan ta ditt ansvar. För bara tillsammans, män som kvinnor och övriga, kan vi förändra  rådande normer. Och bara tillsammans kan vi ta död på en tystnadskultur som frodas i grupptryckets och passivitetens makt.

Petter Stjernstedt
Petter Stjernstedt 

Bibliotekarie och frilansjournalist med ett intresse för frågor som rör genus, mänskliga rättigheter och digital delaktighet. Är aktiv medlem i Fi Sundsvall och RFSL Sundsvall.