Ledare. Jenny Bjerkås.

2017-01-28 07:07
Den nazistiska mordindustrin tog livet av minst 11 miljoner människor. I dag hedrar vi minnet av alla vars liv gick till spillo. Bild: TT
Den nazistiska mordindustrin tog livet av minst 11 miljoner människor. I dag hedrar vi minnet av alla vars liv gick till spillo.

Vi hedrar minnesdagen och drar vårt strå till den demokratiska stacken

Vi måste ofrånkomligen stå upp för allas lika värde, och stå emot antidemokratiska krafter.

I fredags den 27 januari var det förintelsens minnesdag. Den hålls då därför att den 27 januari för 72 år sedan befriades fångarna i koncentrationslägret Auschwitz, eller dödslägret som är den rätta benämningen. Dagen är väl värd och viktig att uppmärksamma. Förintelsens minnesdag har hållits i Sverige sedan 1999 och 2005 deklarerade FN den som internationell. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I dag hedrar vi minnet av alla vars liv gick till spillo och i dag lyfter och uppmärksammar vi alla som kämpar mot rasism och främlingsfientlighet och som tror på människors lika värde.

Massmord har förekommit både före och efter förintelsen och varje mördad individ är en stor tragedi. Förintelsen sätter sitt särskilt vedervärdiga avtryck i historien för att den var statligt välorganiserad. Det hölls exempelvis en konferens i Wannsee 1942 där toppnazi-svinen faktiskt resonerade sig fram till hur den judiska rasen bäst skulle utrotas, den slutgiltiga lösningen, sittandes runt ett skrivbord. Mord, trakasserier och förvaring av icke önskvärda hade då redan förekommit under lång tid. 

Exakta siffror finns så klart inte på hur många som dog, men minst 11 miljoner människor fick sina liv utplånade i den nazistiska mordindustrin, utöver de 6 miljoner judarna passade nazisterna som bekant på att mörda bland annat polacker, slaver, ryssar, romer, homosexuella (främst tyska män som behandlades brutalast i lägren med sina rosa stjärnor), socialister, Jehovas vittnen (för de vägrade sluta tro på sitt), förståndshandikappade (passade inte in i den ariska överlägsna rasen). 

I Sverige blev vi i förra veckan 10 miljoner invånare. Nazisterna i tyska riket lyckades, vid sidan av kriget som de också startade, systematisk döda fler människor än vad som finns i vårt land i dag. Bara för att ge lite perspektiv. 

Det finns allsköns förklaringar till varför det som hände kunde hända. Det händer i Syrien, det har hänt i Srebrenica, Kambodja, Rwanda. Listan är lång, den borde inte finnas, det kan hända här. Frustration till följd av segregerade samhällen med svår fattigdom på ena sidan och extremt välstånd på den andra leder till aggressivitet på individnivå, konflikter växer och så en dag står mänskligheten och kliar sig på huvudet och undrar hur det här kunde ske (igen). 

Vi måste få ett jämlikare samhälle, det går inte att ha segregerade där människor i generationer befinner sig utanför den så kallade etablerade samhörigheten. Vi kan inte ha en samhällsutveckling där lönerna pressas så det uppstår mer skillnader mellan olika grupper, vi kan inte ha det klassamhälle vi en gång jämnade ut tillbaka igen, det leder inte till något gott. 

Vi måste ofrånkomligen stå upp för allas lika värde, och stå emot antidemokratiska krafter. 

Nu, om inte förr, behövs alla goda krafter. Vill du ha förändring så måsta du också dra ett strå, om än så litet, till stacken. Engagera dig, politiska partier väntar på dig, likaså föreningar av alla de sorter som enar oss. Du kan vara aktiv i stort och smått, lokalt till globalt, i ditt bostadsområde och allt därutöver. Alla behövs och du gör skillnad.

Bok- och/eller filmtips

Pojken i randig pyjamas. En varm berättelse om vänskap mellan två småkillar som utspelar sig
i en vansinnig vuxenvärld. 

Jenny Bjerkås
Jenny Bjerkås 

Socialdemokratisk kommunpolitiker, TCO:are och barnmorska. Önskar ett socialt jämlikare samhälle.