Ledare. Jenny Bjerkås.

2017-06-19 06:00
ETC:s ledarskribent Jenny Bjerkås citerar Gandalf den grå – en klok och väldigt fiktiv karaktär – i sin sista ledartext för ETC Sundsvall. Bild: Columbia Pictures
ETC:s ledarskribent Jenny Bjerkås citerar Gandalf den grå – en klok och väldigt fiktiv karaktär – i sin sista ledartext för ETC Sundsvall.

Värna demokratin mot mörkerkrafterna

Jag upprepar det igen, bli medlem i ett demokratiskt parti.

 

I två år har jag haft förmånen att skriva ledare åt ETC Sundsvall, det här blir min sista text för nu. Tidsbrist är orsaken. Varma kramar för allt stöd, likes och delningar på nätet samt uppmuntrande ord som jag har fått under den här tiden. Höjdpunkten genom åren var absolut att jag genom en ledare lyckades hamna i en debatt med bland andra Herman Lindqvist gällande huruvida republik eller monarki ska vara statsskicket. Ja, han var ju betydligt mer slipad än undertecknad, men ingen minns en fegis och övning ger färdighet. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jag vill börja med att citera en klok och väldigt fiktiv karaktär; ”All we have to decide is what to do with the time that is given us” – Gandalf den grå. 

Jag valde att gå in i politiken för strax över en mandatperiod sedan av två anledningar. Dels för att vara med att påverka och vara en del av lokalpolitiken härhemma, dels för att vara del i att stå emot de mörka krafterna och värderingarna som tränger sig alltmer på. 

Många i historien har väl upplevt sin tid som galen. Och så gör vi som lever nu. Terror, rädsla, segregation, klimathot, för att nämna några och till det snabba klipp och alternativ fakta, eller som man sade för ett år sedan, lögner, som sprider sig snabbt via klick. Åsikter blir sanning, fakta och forskning förringas. Det är lätt att ge upp.

Något jag, som den fritidspolitiker jag är, irriteras över är utvecklingen av mediarapporteringen kring politiken rent allmänt. Det talas ofta om huruvida Löfven och AKB går upp eller ner i opinionsundersökningarna, om hur Lööf skrider framåt och hur Fridolin ska vända trenden med mera. 

Naturligtvis är partiordförandena den främsta rösten utåt, men det är vi medlemmar i de valda parti-erna som driver och verkställer politik från norr till söder, det är ingen enmansshow. 

De som har kört på utan förankring i leden har ju förr eller senare kraschat. Vare sig de har suttit högt eller lågt, hos vissa partier mer än hos andra. Det jag vill ha sagt är att det vore önskvärt om man (och med man menar jag politiska kommentatorer med jättemånga läsare och tittare) börjar använda sig av partinamn i stället för efternamn när partiernas politik diskuteras.

Jag har skrivit det förr, jag upprepar det igen, bli medlem i ett demokratiskt parti, ja helst vårt men nåja, där du hör hemma ideologiskt. Vi är inte likadana, läs på partiprogram och ideologi. De demokratiska goda krafterna måste förena sig i kampen mot mörkerkrafterna och ju fler vi är desto bättre blir det, enade vi står, söndrade vi falla. 

För det är inte de där ledarna i tv och tidningar som ensamma styr. Och alla medlemmar sitter inte på uppdrag. Att tillsammans på möten dryfta och debattera idéer som sedan kan bli verklighet är ju grejen, och det är betydligt roligare än det du ser när du sappar förbi Kunskapskanalens pleni-salsdebatter. Gör lite grann eller gå all in. Alla behövs i denna vår galna tid. 

Jag slutar skriva ledare för nu, men det politiska arbetet fortsätter tillsammans med med mina partikamrater. 

Jag slår återigen ett slag för #jagärhär på Facebook, gruppen är uppe i nästan 73 000 medlemmar som aktivt går in och tar hatdebatter i tråd efter tråd. 

Tack för ordet och trevlig sommar! 

Jenny Bjerkås
Jenny Bjerkås 

Socialdemokratisk kommunpolitiker, TCO:are och barnmorska. Önskar ett socialt jämlikare samhälle.