Ledare. Kim Ottosson.

2017-10-30 06:00
ETC:s ledarskribent Kim Ottosson vill tacka alla som vågar träda fram och manifestera runt om landet mot sexuella övergrepp. Bild: Claudio Bresciani/TT
ETC:s ledarskribent Kim Ottosson vill tacka alla som vågar träda fram och manifestera runt om landet mot sexuella övergrepp.

Tack till alla er som vågade träda fram

För många är detta en livslång arbetsam process och ett ständigt närvarande hot  i vardagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Trädda på ett snöre tvingas de nu fram ur sina hålor, kändisar som begår sexistiska brott. Din hand in under mina trosor och den andra trycker upp mig mot väggen med ett fast grepp.

Prominenta personer gör detta för att de tror nog att de kommer undan med det. Och sedan när de avslöjas så är de hemskt ledsna och förstod inte hur de har sårat någon! För det var ju inte menat så. Men, hallå! Vad är det som är otydligt?


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Vad är det som händer i samhället och i det offentliga rummet? En studie från universitetet i Stanford visar att män i världen vistas betydligt mera utomhus än kvinnor.

Gubbslem har alltid funnits men hållits i någorlunda schack av det sociala trycket och den kontroll det utövar i byn eller i kvarteret. Övergrepp har oftast skett inom väggarna. Mörkertalet har dock alltid varit och är enormt. Tro mig, många kvinnor, män, transpersoner med flera vill inte fronta ens i ett #metoo-sammanhang. För många är detta en livslång arbetsam process och ett ständigt närvarande hot i vardagen.

Vad händer i filterbubblan? Hur har det blivit såhär med alltför många män som inte kan fungera längre i samhället utan att vara sexistiska? Detta är sannerligen ingen kvinnosak.

I dag står samhället, vi skattebetalare, för alla kostnader som orsakas av ert uppförande.

Allt lidande som enskilda och hela samhället har går inte kostnadsberäkna. Polisens och rättsväsendets nödvändiga finansiering av alla våldtäkter och andra makt/sexuella brott som ni åstadkommit i samhället är ett exempel på kostnader som dessutom behöver utökas. Tyvärr finns befäl inom polisen som inte ser sin betydelsefulla roll utan prioriterar ner dessa brott och ni som begått brotten går fria och kan begå nya när ni skulle behövt straff och social träning.

Långt ifrån alla män är våldtäktsmän, men hur ska vi veta vilka som inte klarar av sin mansroll på ett vettigt sätt när exemplen som kommer till ytan representerar alla yrken, samhällsklasser, åldrar och alla geografiska områden! Denna kollektiva misstanke om att kunna uppfattas som någon som skulle kunna agera sexistiskt kan inte vara bekväm för de schyssta männen att bära.

Heder åt er som har sett sammanhanget och uttrycker det. Nu senast vänsterledaren Jonas Sjöstedt som i tv menade att han i större utsträckning ska säga ifrån när han befinner sig i ett sammanhang där någon annan man uppför sig illa eller uttrycker sig sexistiskt.

Ska vi komma åt detta inom rimlig tid så tror jag liksom andra att männen har en stor roll att spela i detta genom ledarskap och goda exempel. Lyckas sportkillar som knäar göra en president rasande så finns det potential att kunna påverka.

Även de medier som i dag raskt sprider eländet ger möjligheter att visa på förändring, förutsatt att vi alla nyttjar det klokt och inte fortsätter ökenvandringen i armkrok med våra söner och arbetskamrater och hävdar att de ”egentligen är schyssta innerst inne”.  Detta måste få ett slut så tack till er som vågade träda fram och som visar vårt missnöje på gator och torg i hela världen. Stort!

Kim Ottosson
Kim Ottosson 

Politiker för (V) i Sundsvall och miljöinspektör. Trebarnsmor som bor i Indal med djur och natur inpå knuten. Ordförande för Mitt Sverige Vatten och Sundsvall Vatten. Har ett starkt engagemang för global rättvisa, mänskliga rättigheter samt djurens och naturens rätt att vara.