Ledare. .

2017-02-11 06:43
Redan i höstas uppmärksammade ETC initiativet med ett Sportotek i Sundsvall och projektledare Per Jutterström.  Den 16 februari öppnar nu Sportoteket sin första lokal i Skönsberg.    Bild: Kerstin Stickler
Redan i höstas uppmärksammade ETC initiativet med ett Sportotek i Sundsvall och projektledare Per Jutterström. Den 16 februari öppnar nu Sportoteket sin första lokal i Skönsberg.

Sportoteket gör idrotten tillgänglig för alla

Sociala investeringar. Investeringar för livet, för framtiden, för likvärdigheten och för jämlikheten

Hurra, hurra och ett stort grattis och lycka till Sportoteket som har premiär senare i februari. Vilken grej! Vem som helst kan skänka sportutrustning till verksamheten som i sin tur lånar ut prylarna till barn och unga under 25 som behöver dem. Bra för miljön, bra för den som vill rensa förråden och göra en god gärning och bra för den som vill utöva en sport och behöver låna grejer. Sport är ju kul och bra på alla sätt och ju fler som har möjlighet till idrottsutövande desto bättre. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vilken vinst det blir för Sundsvall att få tillgång till det här, inte minst för alla de som annars inte skulle ha kommit iväg på någon aktivitet. För dem kommer det här verkligen, verkligen att betyda något. 

Att sporta är ju inte direkt gratis och att ha råd med utrustning ingen självklarhet. Ändå borde alla barn och unga ha chans att vara med. Att idrotta och att vara en del i ett föreningsliv kommer ju med en hel massa fördelar och det borde ingen enda unge behöva avstå.

Sportlovet står för dörren och det planeras aktiviteter för våra skolungdomar både här och där. Sportoteket blir ett viktigt komplement. Finns tillräckligt med grejer att låna behöver ingen avstå, då kan alla vara med. 

Med satsningen kan idrottsutövandet i kommunen öka också generellt och föra med sig sådant som en ökad känsla av meningsfull fritid, gemenskap, förbättrad integration, ökad hälsa och en större måluppfyllelse i skolan.

Det är kultur- och fritidsförvaltningen som har fått chans att driva projektet med hjälp av medel ur den sociala investeringsfonden. Tre miljoner har man fått för att fler barn och unga ska bli föreningsaktiva och för att ingen ska behöva avstå sport på grund av familjens ekonomi. För att vara övertydlig är alltså hela projektet ett direkt resultat av politiska beslut. Jag tycker det är värt att nämnas. 

Låt oss suga på det, sociala investeringar. Investeringar för livet, för framtiden, för likvärdigheten och för jämlikheten. Här snackar vi politisk ideologi och inga himla valfläsk. När jag för andra gången i den här spalten skriver att det spelar roll vilka som styr. Då menar jag det, igen, så in i djupet av mitt hjärta. 

Heja majoriteten i kommunen som har möjliggjort projektet och heja Sportoteket för en himla bra idé!

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Toppen & Botten

Toppen: Sportoteket så klart! Men också det att personer över 85 år sedan årsskiftet har tillgång till gratis öppenvård.

Botten: Trump! Veckans botten förra veckan, den här veckan och nästa vecka... och så lär det förbli. Att den mannen har blivit USA:s president är som ett stort skämt, men ändå inte. Precis som Sverigedemokraterna, och att Moderaterna nu öppnar för samarbete med dem. Kan man få vakna ur mardrömmen? 

Caroline Sundström 
Småbarnsmamma, grundskollärare och fritidspolitiker för Socialdemokraterna i Navi