Ledare. Kim Ottosson.

2016-12-10 06:16
På charterresan skapas illusionen av ett paradis med hjälp av billig alkohol. Bild: Canstock
På charterresan skapas illusionen av ett paradis med hjälp av billig alkohol.

Sol, bad och alkohol är en del av folksjälen

Kan vi dessutom betala vad en flygresa verkligen skulle kosta så kanske även isbjörnarna har en chans till överlevnad.

Nu i jultider när snön viner runt knuten åker vi svenskar som har råd gärna till varmare ställen för att få några fler ljusa timmar per dygn.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Lagstadgad semester där Svensson skulle ut och tälta i naturen har bytts till billig charter på både gott och ont. Människor fick flera soltimmar och reumatiker kunde få en välbehövlig paus från kylan. 

Däremot skapade den billiga alkoholen på dessa orter ändrade dryckesvanor. Vi dricker fler dagar per år nu mot för 25 år sedan även om starkspriten i viss mån har bytts ut mot vinkonsumtion. 

En av de mest uppskattade charterdestinationerna genom åren är svenskparadiset Gran Canaria, där det har funnits ett utbyte långt innan grisfesterna och sangrian klev upp på scenen.

Till Gran Canaria kommer inte alla för att uppleva kanarisk kultur, lika lite som man åker Finlandsfärjan för att uppleva Finland. 

Det är på få platser där svenskarnas klassskillnader kommer till uttryck så klart som just på turistorter. De som har råd håller sig till vissa ställen med vattenaktiviteter och båtliv medan andra i huvudsak är hänvisade baren, poolen eller stranden.

Hur skulle de turistställen som inte är de exklusiva kunna skapa illusionen av ett paradis utan den billiga alkoholen? Med rundfotade turister kommer man undan med sämre mat och artister lika slitna som inredningen. 

Sol, bad och alkohol har numera blivit djupt rotat i folksjälen för många svenskar. Vi upplever vår ungdoms aktiviteter och dränker våra sorger i billig alkohol. Personliga tillkortakommanden, flyktingkrisen eller isbjörnarnas kamp i Arktis, allt detta kan vi låtsas ha försvunnit dessa veckor i glada vänners lag i solen på en bar. 

Till och med cancervarningarna glöms bort trots starkt ökande malingt melanom och det senaste rönet om ökad cancer även vid måttlig alkoholförtäring.

Gran Canaria är ändå oerhört varierande med många fina platser och aktiviteter att erbjuda om man skippar baren och poolen. På ön finns mäktiga bergsmassiv med fantastiska vyer och trevliga byar med god mat extremt tillgängliga bara någon timme bort från kusterna. Bara för att ta något exempel. 

Så om vi verkligen vill fly våra sorger men komma tillbaka till Sverige i bättre skick än när vi for så kan det vara en vits med måttlig alkoholkonsumtion och en titt på aktiviteter utanför barerna och stranden. 

Kan vi dessutom betala vad en flygresa verkligen skulle kosta med miljökompensation så att bättre flygbränsle fick en möjlighet till utveckling och användande så kanske även isbjörnarna har en chans till överlevnad.

Veckans toppen & botten

Veckans toppen: Calle Halfvarsson och Marcus Hellner!

Veckans botten: LSS-följetongen är inte Sverige värdigt.

Kim Ottosson
Kim Ottosson 

Politiker för (V) i Sundsvall och miljöinspektör. Trebarnsmor som bor i Indal med djur och natur inpå knuten. Ordförande för Mitt Sverige Vatten och Sundsvall Vatten. Har ett starkt engagemang för global rättvisa, mänskliga rättigheter samt djurens och naturens rätt att vara.