Ledare. Kim Ottosson.

2017-06-25 22:09
Efter vinterns tunga period så öppnar vi oss och springer ut som på ett kosläpp. Bild: Johan Nilsson / TT
Efter vinterns tunga period så öppnar vi oss och springer ut som på ett kosläpp.

Så långt ifrån den svenska sommarkänslan

Ett fortsatt tudelat Sverige bär iväg rakt ner i ett kallt helvete.

Svensk sommar, ljusa nätter och fälten dignar i ljuvliga blomster. Efter vinterns tunga mörka period så öppnar vi oss och springer ut som på ett kosläpp. Vi tar del av allt det som sommaren ger oss och vi mår mycket bättre. Vi har ett fantastiskt land med allmänrätt att just kunna njuta av det naturen bjuder, ung som gammal. Sång och dans, konserter och lekande barn ljuder i sommarnatten och äntligen kan vi spela fotboll på gräsplanen och stanna ute länge. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vi tar det för givet att alla omkring oss kan koderna när värmen kommer. 

Vi accepterar lättklädda människor och vi badar ibland nakna. Vi grillar i goda vänners lag och städar upp så gott vi orkar dagen efter. Vi klipper gräsmattan eller planterar en blomma på balkongen och vi sitter ute och fikar.

Vi känner oss fria oavsett kön eller läggning och vi åker och hälsar på släktingar och vänner.

Så när terrorn slår till. När våldtäkterna känns närmare och när inbrotten sprider sig som en löpeld i landet då hotas vår sommarfrihet på djupet. 

Kan min dotter se en konsert med Håkan Hellström och vara trygg? Kan min sons familj komma och hälsa på utan att hemmet blir skövlat? Stockholm, Göteborg, Malmö eller Sundsvall – dessa fina sommarstäder! Tankarna finns där och ställer till det i vår planering och skapar oro. Vara på fel plats vid fel tillfälle!

På en svalkande sen kvällspromenad med hunden ser jag någon som lastar in saker i en skåpbil. Genast kommer tanken och jag stannar och smyger närmare, bara för att konstatera att de håller på att städa ur en stuga på tomten och byter möbler och tar in nya mattor. Känner mig dum och smyger tillbaka. 

Men något har förändrats i vårt land och vi behöver släppa fram våra känslor kring detta. Det är helt oacceptabelt att vår möjlighet till att leva och vara utomhus utan oro har beskurits. Att allas vårt vardagsrum ockuperas av mörka krafter som gängkriminalitet, mäns övergrepp på såväl vuxna kvinnor och män som barn, droger, stölder och misshandel för att nämna några.  Oavsett om brottsstatistiken ser annorlunda och delvis bättre ut nu så finns det ett starkare mediabrus om motsatsen som söndrar och härskar allt mera i våra liv.

Vi kan välja att ropa oss hesa på fler poliser, som verkligen behövs, men i grunden måste vi hitta tillbaka till vår grundtrygghet och vår tillit till varandra och till att våra sociala system fungerar. 

Många har demonstrerat för att visa på just vårt civila motstånd mot att förlora vår frihet. Det kan vara så att vi nu har en gyllene möjlighet att återta en del av den samhälleliga värmen och visa att vi bryr oss om varandra. 

Vi behöver fortsätta bygga vår demokrati på allas lika värde och ett jämlikt samhälle! Vi måste också acceptera att det kommer att kosta.

Satsar vi rätt nu så kan vi få ett bra samhälle och vi kan dessutom vara ett föredöme för andra länder. Gör vi inte det då öppnar sig en värld som vi i dag bara ser en glimt av här och i Europa. Ett fortsatt tudelat Sverige bär iväg rakt ner i ett kallt helvete. Så långt från den svenska sommarens känsla man kan komma!

Glad Midsommar på er var ni än är. Ta hand om varandra och låt oss alla ta del av sommarfrihet under ansvar!

Kim Ottosson
Kim Ottosson 

Politiker för (V) i Sundsvall och miljöinspektör. Trebarnsmor som bor i Indal med djur och natur inpå knuten. Ordförande för Mitt Sverige Vatten och Sundsvall Vatten. Har ett starkt engagemang för global rättvisa, mänskliga rättigheter samt djurens och naturens rätt att vara.