Ledare. Peter Swedenmark.

2017-09-11 06:00
Anna Kinberg Batra gläntade på dörren till SD, nu är frågan om Ulf Kristersson kan tänka sig att ta en fika med Jimmie Åkesson och ­avhandla sådant som är på G i riksdagen. Bild: Lars Pehrson
Anna Kinberg Batra gläntade på dörren till SD, nu är frågan om Ulf Kristersson kan tänka sig att ta en fika med Jimmie Åkesson och ­avhandla sådant som är på G i riksdagen.

Rödgrön fördel ett år före riksdagsvalet

Tipset för dagen blir att Moderaterna väljer Kristersson och prioriterar Alliansen i valet 2018.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Moderaterna ska välja ny partiledare den 1 oktober. Den personen kan bli Sveriges statsminister nästa höst. Carl Bildt avskrev sig själv som kandidat. Folkpensionären vill inte göra comeback som partiledare. Nu är Ulf Kristersson favorit. En medelålders skåning som har propra gångkläder och som inte har varit aktiv i någon förening mot abort.

Svensk politik lär ju inte bli roligare med Kristersson. Den gamla partiledaren professor Gunnar Heckscher fick i tv frågan om han likt statsminister Erlander kunde dra en rolig historia för tittarna. Efter viss tvekan berättade Heckscher om en man som kontrollerade äpplen vid löpande bandet men som hade så svårt att bestämma sig. Inget skämt som David Batra skulle dra, va?


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Den viktigaste frågan för Nya moderaterna är relationerna till Sverigedemokraterna. Anna Kinberg Batra gläntade på dörren och det var då det stora raset inleddes. En del som sympatiserat med M ogillade att ett parti med rötterna i rasistiska organisationer skulle få del av stugvärmen. Åtskilliga väljare gick i stället till Centerpartiet.

Den nya partiledaren måste deklarera sin ståndpunkt i frågan om SD. Är man beredd att samtala med SD-politiker i riksdagen och involvera partiet i uppgörelser? Ska SD räknas som ett parti bland andra och kan deras mandat läggas i den allmänborgerliga vågskålen?

Kan Kristersson tänka sig att ta en fika med Jimmie Åkesson och avhandla sådant som är på G i riksdagen?

Det är avgörande frågor i svensk politik hösten 2017.

Väljer M att fortsätta att hålla dörren på glänt till SD kan det leda till ytterligare slitningar i den sargade Alliansen. Hur trovärdigt är Liberalernas och Centerpartiets avståndstagande från SD om man samtidigt är beredd att samverka med ett parti som vill bereda vägen för ett extremistparti? Strävan som finns inom delar av Socialdemokraterna att få till stånd ett samarbete i någon form med Liberalerna och Centern kan underlättas om M lutar sig mot SD.

Men tipset för dagen blir att Moderaterna väljer Kristersson och prioriterar Alliansen i valet 2018. Ambitionen måste vara att locka tillbaka väljare från både SD och C. Det är inte helt okomplicerat eftersom partierna befinner sig långt ifrån varandra. I en del mätningar var Moderaterna landets största parti. Nu har man passerats av både S och SD. I en del mätningar har Centern varit farligt nära, sett från M-perspektiv.

År 2014 var Stefan Löfven nykomling som statsminister. Många kommentatorer menade att hans brist på politisk rutin skulle bli en belastning. I nästa års val blir högersidans kandidat den oerfarna.

Sammantaget. Ett år före valet är det fördel de rödgröna.

Veckans TV. SVT har satsat på ett nytt morgonprogram. Jag vill rikta ett varmt tack till de ansvariga för att de avvecklat alla bluddrande paneler där kändisar och halvkändisar fnittrat i kapp.

Peter Swedenmark
Peter Swedenmark 

Socialdemokratisk skribent, tidigare chefredaktör för Dagbladet och Länstidningen.