Ledare. Jenny Bjerkås.

2017-04-29 06:46
ETC:s ledarskribent Jenny Bjerkås var ett av 350 ombud på Socialdemokraternas kongress och summerar de politiska vinsterna. Här håller partiledaren, statsminister Stefan Löfvén, tal. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
ETC:s ledarskribent Jenny Bjerkås var ett av 350 ombud på Socialdemokraternas kongress och summerar de politiska vinsterna. Här håller partiledaren, statsminister Stefan Löfvén, tal.

Politik för en ny tid – och en personlig seger

Det får vara nog med att riskkapitalister ska tjäna storkovan på barn, äldre och sjuka.

Jag har nu, två veckor efter privilegiet att ha varit ombud på Socialdemokraternas 39:e partikongress, landat i vardagen efter fem intensiva dagar i Göteborg. Kongressen inleddes lågmäld. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dagen innan, fredag den 7 april, kommer för alltid att ihågkommas för den ohyggliga terrorattacken i Stockholm. Den rädsla, oro och sorg vi alla i Sverige delade avspeglade sig starkt under hela veckan. Upplevelserna som människorna som befann sig på Drottninggatan bär med sig kan vi andra bara försöka föreställa oss och jag önskar framföra mina djupaste kondoleanser till de som så tragiskt har förlorat sina älskade. 

Partikongressen är Socialdemokraternas högsta beslutande organ och syftet är att ta fram riktlinjer att förhålla sig till inom alla politiska områden med målet att forma en beslutsam politik som ger Trygghet i en ny tid – så här ett år innan det är dags att gå till valurnorna.

Ett gediget arbete som naturligtvis inte går att sammanfatta i en ledarspalt utan blir en krusning på ytan.  Som en av Västernorrlands 16 ombud vill jag lyfta några saker som beslutades efter temagrupper och debatter dagarna i ända. 

Tydligt blev att vi vill ha ett regelverk mot vinstjakten i välfärden, men med bibehållen valfrihet. Det får vara nog med att riskkapitalister ska tjäna storkovan på barn, äldre och sjuka. Ansvariga kommuner och regioner som bedriver verksamheterna ska stärkas ekonomiskt och det görs inte genom att hög vinst placeras i skatteparadis. Religiösa inslag i skolan säger vi nej till. 

På tal om skolan så är vår vilja att resursfördelningen av skolpengen får sig en genomkörare och att socioekonomiska faktorer spelar in när den fördelas. Det är ganska självklart, eller hur? 

Parallellt med att fler poliser utbildas som nu är tänkt, 10 000 fler till år 2024, så måste vi bekämpa orsaken till kriminalitet och det genom att på allvar se till att bryta segregation och se till att barn och ungdomar får en rimlig chans att lyckas i livet. Detta infattar också krafttag mot våld i hemmet och en ökad statlig finansiering av kvinnojourerna i landet. 

Ja, det lämnar inte utrymme att skriva något om jobb och tillväxt, infrastruktur, arbetsrätt, sjukvården, internationell politik, gemensam säkerhet, besöksnäringen som basnäring, migrationspolitiken, -försvarspolitiken eller miljöfrågorna. Men det finns riktlinjer kring det med så klart. 

Jag avslutar med en personlig framgång gällande en fråga som har växt fram under en tid. För något år sedan skrev jag en ledare med en idé där jag tyckte att någon borde fixa fram ett nationellt utbildningsmaterial om hiv riktat till kommunernas omvårdnadspersonal. 

Någon gjorde nu inte det på direkten så jag och en partikamrat skrev ihop en motion som skickades in och fick bifall, vilket betyder att vi har satt våra partikamrater i SKL i arbete att ordna med detta. Inte den största frågan som behandlades, men nog så viktig. 

Vi syns i leden på måndag. Trevlig helg! 

Jenny Bjerkås
Jenny Bjerkås 

Socialdemokratisk kommunpolitiker, TCO:are och barnmorska. Önskar ett socialt jämlikare samhälle.