Ledare. Petter Stjernstedt.

2017-09-18 06:00
Penetrationsnormen kan vara en orsak till varför kvinnor får orgasm mindre ofta än männen, menar Petter Stjernstedt som vill slå ett slag för ett mer jämställt sexliv. Bild: Fredrik Sandberg
Penetrationsnormen kan vara en orsak till varför kvinnor får orgasm mindre ofta än männen, menar Petter Stjernstedt som vill slå ett slag för ett mer jämställt sexliv.

Ökad kunskap om klitoris – för ett mer jämställt sexliv

Vidga dina vyer, samtala om de egna behoven.

Varför är heterosexuella så dåliga på jämställt sex? Enligt amerikansk forskning får enbart två av tre heterosexuella kvinnor regelbunden orgasm jämfört med nästan alla (95 procent) av männen. Allt enligt en nyligen publicerad studie i Archive of Sexual Behaviour.

En viktig orsak till orgasmglappet kan vara penetrationsnormen.   


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Många tror att penis-i-slida-samlaget ska räcka för att uppnå orgasm, men det gör det sällan”, säger sexologen Suzann Larsdotter i en intervju med SVT Nyheter.

Det är via stimulering av klitoris som kvinnan i nio fall av tio får sin orgasm, enligt forskningen. Orgasmglappet tyder på att kvinnors njutning inte får samma uppmärksamhet som mannens.

Som utbildad sexualupplysare för RFSU är jag föga förvånad över det utfallet. Kunskapen om kvinnans könsorgan är låg och historiskt är det en ung vetenskap. Först l998 lyckades den australiensiska urologen Helen O’Connell kartlägga klitoris anatomi.

RFSU har på grund av bristande kunskap om klitoris i skolan framtagit en 3D-modell. Med modellen i fickan begav jag mig ut på stan för att ta reda på vad Sundsvallsborna vet om klitoris. Kan de se vad prototypen föreställer?

I min undersökning frågade jag 40 slumpmässigt valda personer, kvinnor som män i blandade åldrar. Enbart fyra personer kände igen klitoris.

Utifrån egen erfarenhet som skolinformatör vet jag hur snäv synen på sex kan vara. Det första eleverna nämner när jag talar om sex är penetration. Normen följer med oss in i vuxen ålder.  Den styr våra förväntningar och sätter premisserna för sexet.

”Underförstått är det slut när mannen är klar”, säger en av respondenterna.

Klittan i det heterosexuella rummet får inte den uppmärksamhet den förtjänar. Som sexualupplysare är det en viktig uppgift att bredda synen på sex. Vad människor njuter av varierar stort.

Ett sätt att minska på glappet kan vara att tillföra kunskap i skolan om klitoris med fokus på njutning och samtycke. Studiens utfall visade även att personer som testade annat än penetrerande sex och som kommunicerar med sin sexpartner om vad hen gillar fick statistiskt fler orgasmer.

Så för ett bättre, mer jämställt sexliv är mina tips: Vidga dina vyer, samtala om de egna behoven och glöm för allt du är värd inte bort fittans huvudspelare nummer ett: klittan.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Petter Stjernstedt
Petter Stjernstedt 

Bibliotekarie och frilansjournalist med ett intresse för frågor som rör genus, mänskliga rättigheter och digital delaktighet. Är aktiv medlem i Fi Sundsvall och RFSL Sundsvall.