Ledare. Caroline Sundström.

2017-10-23 06:00
Jimmie Åkessons tal i Almedalen får ETC:s ledarskribent Caroline Sundström att inse vad som är viktigt – att alla människor, oavsett kön, etnisk eller socioekonomisk bakgrund, ska ha samma möjligheter i livet. Bild: Henrik Montgomery/TT
Jimmie Åkessons tal i Almedalen får ETC:s ledarskribent Caroline Sundström att inse vad som är viktigt – att alla människor, oavsett kön, etnisk eller socioekonomisk bakgrund, ska ha samma möjligheter i livet.

Förstärk mångfalden i kommunen

Jimmie Åkesson ska ha ett stort tack. Han väckte min kämpaglöd på nytt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ungdomsarbetslösheten i Sundsvall är rekordlåg. Vilket i sig är helt fantastiskt. Vi vet ju att arbetslivserfarenhet är något av det viktigaste som finns för att få jobb igen tack vare de kontakter som skapas, de erfarenheter som fås och de referenser som kan ges. Tyvärr har alla ungdomar inte samma förutsättningar.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Medan 95 procent av Sundsvalls svenskfödda ungdomar har jobb är siffran för våra utlandsfödda ungdomar 74 procent. Det är en oacceptabel stor skillnad och det måste vi göra något åt. Annars kan vi räkna med att det här är en loop som bara kommer att gå runt och runt och runt. För alltid. Utanförskap föder utanförskap, som vi vet.

Självklart beror inte det här på de utlandsfödda ungdomarna själva utan på strukturella tillkortakommanden i vårt samhälle. Utlandsfödda diskrimineras i alldeles för hög grad i diverse olika sammanhang.

Kommunen välkomnar visserligen sökande med olika bakgrunder och erfarenheter i alla sina jobbannonser, men andelen anställda inom kommunen som har en utländsk bakgrund motsvarar ändå knappast andelen invånare i arbetsför ålder med samma bakgrund.

Jag både skäms och upprörs över detta. Jag har en slags inbyggd tilltro till att offentlig sektor ska ligga i framkant när det gäller schyssta arbetsrättsliga villkor och att den ska föregå med gott exempel när det handlar om mångfald i arbetslivet. Men tyvärr är vi inte där.

Den förvaltning i vilken jag själv är politiker, FAVI, har till exempel en tolkförmedling där ingen av tolkarna tidigare har haft en riktig anställning. De har i stället fått gå in på arvoderade uppdrag, timme för timme, utan möjlighet att bli anställda ens om de skulle ha velat. I våras gav dock majoriteten i kommunen (S, V och C) förvaltningen i uppdrag att faktiskt anställa tolkar inom de största språkgrupperna i kommunen. Ett år till att börja med, men helst permanent. Det här är en viktig ideologisk fråga och ett politiskt beslut som jag känner mig oerhört stolt över att ha varit med och drivit igenom.

Under Almedalsveckan hörde jag Jimmie Åkesson prata om att de som har kommit hit måste anpassa sig till det samhälle de har kommit till och att de ska leva som oss infödda svenskar om de ska få stanna här och då tänkte jag för mig själv att ja, det vore faktiskt på tiden nu att våra invandrare får chansen att leva i detta land under samma premisser som oss som har fötts här. Nog tusan skulle det vara lättare för dem att passa in då.

Nu är det dags att vi tar tag i segregationen på bostadsmarknaden, nu är det dags att vi tar tag i segregationen i arbetslivet, nu är det dags att vi tar tag i den ojämlikhet det innebär att växa upp med utländsk bakgrund. För alla vi som bor i Sverige är svenskar och alla ska vi behandlas likvärdigt och med respekt.

Jimmie Åkesson ska ha ett stort tack. Han väckte min kämpaglöd på nytt. Framöver kommer mitt största fokus inom politiken ligga på att alla människor, oavsett kön, etnisk eller socioekonomisk bakgrund, ska ha samma möjligheter i livet oavsett om det handlar om att komma i jobb eller att ha samma tillgång till bostäder, kulturaktiviteter, vård eller vad som helst annat som vi andra svenskar.

Tack, som sagt! Du påminde mig om vad det är jag tycker är viktigt.