Ledare. Kim Ottosson.

2016-12-24 06:57
Vill jag skänka en slant till en mor från Rumänien också, så gör jag det och om Sveriges klimat har blivit så förändrat att det blir en knepig stämning när man gör det, ja då rinner julilskan till, skriver Kim Ottosson. Bild: TT
Vill jag skänka en slant till en mor från Rumänien också, så gör jag det och om Sveriges klimat har blivit så förändrat att det blir en knepig stämning när man gör det, ja då rinner julilskan till, skriver Kim Ottosson.

Flickan med svavelstickorna har präglat min syn på rättvisa

Låt oss önska att årets julklapp också blir humana glasögon som förbättrar synen på vår omgivning.

Han stod där rak i ryggen, till synes välklädd och sträckte kaxigt fram en liten låda. En man i 40-årsåldern med en stor skylt på sin mage, "Svensk hemlös". 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Mittemot satt Shaya ihopkrupen för att hålla värmen med sin lilla korg med slantar i. Hon har suttit där alla dagar på året utom då hon har åkt hem till Rumänien och sin familj. Hon har tre barn som går i skolan där tack vare dina och mina slantar som ges. 

EU mäktar inte med att förmå Rumänien att föda sina medborgare. Än mindre vill landet lägga pengar på skolgång för romer, vilket vi i Sverige inte heller gjorde när jag gick i skolan. Inga romska barn fanns då i klassrummen därför att inga romer fick stanna mer än några veckor på samma ställe. 

År 1959 tilläts romska barn i Sverige att gå i skola men det var först på 70-talet flertalet började, mest för att det först då fanns lärare med kunskaper att hjälpa barnen. 

Just där och då i köpcentret slog det mig hur präglad man är av sin barndoms sagoberättelser. Flickan med svavelstickorna som var en av de sagor som påverkade mig mest. En ensam flicka barfota i snön dör utanför ett fönster som visar en familjs överflöd av mat och värme. Ingen hade på hela dagen köpt hennes svavelstickor och nu eldade hon upp dessa för att värma sig och lyckades på så sätt tänka på de fina minnen hon hade haft med sin mormor. Under tiden frossar omgivningen i den goda maten och ett ombonat liv utan att nämnvärt bry sig om flickans belägenhet.

Den här sagan kom att definiera mina tankar. Med den kom känslan av att en rättvis fördelning av våra gemensamma resurser är en nödvändighet och att vi måste hjälpas åt. Vi kan inte göra skillnad på folk och folk.

Det som verkligen störde mig denna dag var den svenske mannens självklara rätt att ställa sig mittemot och alldeles intill den rumänska kvinnan. 

Han stod där i ren protest mot att några gav henne pengar
i stället för att ge till svenskar som har problem. Han ville genom sitt agerande påvisa att det finns andra som också far illa och att vi ska sluta ge pengar till tiggarna på gatan. De pengarna ska gå till svenskar i stället för till utlänningar! Så tolkade jag situationen när jag böjde mig ner med min sedel. Det hördes brottstycken av ord från hans mummel: ... idiot... fattar...

Visst det finns många som far illa i överflödets Sverige och vi borde verkligen ha ett bättre skyddsnät för alla våra medborgare. Men med mina skattade pengar gör jag vad jag vill och vill jag skänka en slant till en mor från Rumänien också, så gör jag det och om Sveriges klimat har blivit så förändrat att det blir en knepig stämning när man gör det, ja då rinner julilskan till.  

Årets julklapp är de virala glasögonen.  Låt oss önska att de också blir humana glasögon som förbättrar synen på vår omgivning. Som ser utanför vår egen farstu och hjälper oss förstå andras lidande oavsett ursprung. Glasögon som inte fanns för alla på den tiden heller, när sagan om flickan med svavelstickorna kom till.

Håll grytan kokande och en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År! 

Kim Ottosson
Kim Ottosson 

Politiker för (V) i Sundsvall och miljöinspektör. Trebarnsmor som bor i Indal med djur och natur inpå knuten. Ordförande för Mitt Sverige Vatten och Sundsvall Vatten. Har ett starkt engagemang för global rättvisa, mänskliga rättigheter samt djurens och naturens rätt att vara.