Ledare. Peter Swedenmark.

2018-01-01 06:00

ETC Sundsvall är en inspiratör för framtiden

Hur var det möjligt för arbetarrörelsen att i Fattigsverige starta och driva en tidning?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Från

 kr

Från

 kr

Det här blir den sista ledaren i ETC Sundsvall. Pappersutgivningen har ju redan upphört och texterna har i några veckor funnits på webben. Men nu är det slut. Åtminstone för den här gången.

Det här blir den andra nedläggningen för min del i Sundsvall. Jag arbetade på Dagbladet Nya Samhället i sjutton år och nu har jag varit med i ETC Sundsvall i några år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hur kommer det sig att det var möjligt för arbetarrörelsen att i Fattigsverige starta och driva en tidning, men att det inte är möjligt i den rika välfärdsstaten? Hur kunde en rörelse utan partistöd och med mestadels fattiga medlemmar få ihop pengar år 1900, så att Nya Samhället kunde ges ut? I dagens samhälle med partistöd och en helt annan inkomstnivå för medborgarna finns inte ekonomiska möjligheter att ge ut en egen tidning.

Jag har inget bra svar på frågorna.

Liberaler gillar konkurrens. Det är ju en av marknadsekonomins stora drivhjul. Men på medieområdet är det på många orter monopolliknande situationer och det är liberala tidningskoncerner som är ägare. Om arbetarrörelsen ägde alla tidningar i ett län skulle liberaler tala om ett farligt åsiktsmonopol och att mediautbudet liknade det i gamla Sovjet. Och det vore inte bra om arbetarrörelsen ägde alla tidningar i ett län. Men det är heller inte bra att en liberal stiftelse gör det.

Nu utvecklar man samarbetet, fusionerar, centraliserar. Tidningarna i koncernen ser ungefär likadana ut, inpressade i ett rationellt mallsystem. Jag kommer att tänka på KF:s baskostym. Billig att framställa men inte särskilt kul.

Samtidigt pågår en stor omvälvning på det internationella planet. Nordamerikanska jättar som Google satsar hårt på nyheter och det slår mot övriga medier. Google Nyheter sammanställer nyhetsartiklar från tusentals nyhetsmedier och lägger ut på nätet. Att trycka tidningar på papper tar tid och kostar mycket. Det är ju så lätt att klicka sig fram när man sitter på bussen.

Riskerna är ju att ett fåtal stora aktörer helt dominerar mediamarknaden. Deras prioriteringar blir riktmärken. Inget har hänt förrän Google berättar om det.

Samtidigt som det sker omvälvningar bland de traditionella medierna är den kritiskt granskande journalistiken utsatt för en massiv attack. De gamla medierna undanhåller sanningen, heter det, och USA:s president för en ständig kamp mot medier som påstås fabricera nyheter som ska missgynna den politiska högern.

Dagbladet Nya Samhället fyllde en viktig uppgift i mer än hundra år. ETC Sundsvall är en inspiratör för framtida projekt. #Metoo har visat att det ibland kan ske drastiska förändringar som ingen analytiker kunde förutse.

Med detta önskar jag alla en god fortsättning och ett gott rödgrönt 2018!

Peter Swedenmark
Peter Swedenmark 

Socialdemokratisk skribent, tidigare chefredaktör för Dagbladet och Länstidningen.