Ledare. Peter Swedenmark.

2017-12-04 06:00
Afghanska ungdomar i startblocken från Mynttorget i Stockholm till Medborgarplatsen i protest mot utvisningarna. Bild: Christine Olsson/TT
Afghanska ungdomar i startblocken från Mynttorget i Stockholm till Medborgarplatsen i protest mot utvisningarna.

Äntligen besked om afghanerna

Det finns flera starka skäl för omprövningen.

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Från

 kr

Från

 kr

Det hårdnackade motståndet mot att låta afghanska ungdomar stanna har inget med realism att göra. Det handlar om taktiserande.”

Det skrev den politiska chefredaktören Karin Pettersson på Aftonbladets (ob S) ledarsida. Hon fortsatte:


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Trygghet är viktigt. Men det är också medmänsklighet, stolthet och solidaritet. (…)

Det anständiga i detta läge vore att erkänna att vårt mottagningssystem 2015 inte fungerade som det var tänkt. Att det ledde till att unga människor hamnade i kläm. Och att det rätta – och ansvarsfulla – är att låta de afghanska ungdomarna stanna.”

Väldigt många asylsökande kom till Sverige 2015. En hel del var barn, alltså personer som inte hade fyllt 18 år. Asylprocessen drog ut på tiden. En del hann fylla 18. Då ska de ut ur Sverige.

Ett nej är ett nej.

Någonstans måste man ju dra gränsen.

Migrationsverket bedömer att vissa regioner i Afghanistan är säkra. Dit kan man skicka de före detta barnen, av vilka många inte har någon anknytning till Afghanistan.

Jag citerar stoppautvisningarna.blopspot.se:

”Ungefär 7 500 afghanska ungdomar har redan tidigare fått avslag. Av dem har endast en handfull ’återvänt’ till Afghanistan, frivilligt eller genom tvång. Resten har valt att stanna i Sverige och leva som gömda, eller att ta sig till andra länder.

Inom en snar framtid kommer det alltså att finnas åtminstone 10 000 afghanska ungdomar som lever papperslöst i Sverige. De ska ut, säger Migrationsverket och en nästan enig kör av ledande politiker.”

Efter långa förhandlingar, där Miljöpartiets fortsatta regeringssamverkan lär ha diskuterats, bestämde sig regeringen i måndags.  De ensamkommande barn som kom före flyktingstoppet 2015 ska få en ny chans att stanna i Sverige. Räddningsluckan blev gymnasielagen. De som stannar måste söka utbildning.

Man gissar att upp till 9 000 kan vara direkt berörda av beslutet.

Då det gäller assistansersättningen ingrep regeringen när myndigheten (Försäkringskassan) på grundval av ett antal domar skärpte bedömningarna. Regeringen fryste tusentals beslut om assistansersättning i väntan på att utredningen om översyn av lagen är klar.

”Det här gör vi för att människors liv ska kunna gå ihop,” sade barn- och äldreminister Åsa Regnér (S).

”Det, som är sanning i Berlin och Jena, är bara dåligt skämt i Heidelberg.” Så lyder ett tyskt ordspråk, även tillämpligt i Sverige.

Det var ju uppenbart för alla att det var möjligt att ingripa, även då det gällde de afghanska ungdomarna. Att bidra till att deras liv ska gå ihop. Parallellerna med assistansfrågan blev tydliga.

Det finns flera starka skäl för omprövningen. Åldersbestämningen är ingen exakt vetenskap. Afghanistan är ett mycket osäkert land där människor kan råka illa ut.

Miljöpartiet har haft det blytungt i ett år. I flera mätningar ligger partiet under spärren till riksdagen, förtroendet för språkrören är lågt. Så kom då äntligen en framgång i och med beslutet om de afghanska ungdomarna. Men de riktigt stora segrarna är ju de unga som länge nog levt i otrygghet om framtiden.

En förhoppning är att det nu fattade beslutet är ett steg mot en mer human flyktingpolitik. Att Jimmie Åkesson gick i taket när beskedet kom är ju ett utmärkt betyg.

Peter Swedenmark
Peter Swedenmark 

Socialdemokratisk skribent, tidigare chefredaktör för Dagbladet och Länstidningen.