Kultur & Nöje.

2017-06-09 12:00
Dags igen för Nackstakarnevalen, en fest i glädjens och mångfaldens tecken, enligt arrangörerna Yamandú Pontvik och Linda Karlsson. Bild: Thomas Ekenberg
Dags igen för Nackstakarnevalen, en fest i glädjens och mångfaldens tecken, enligt arrangörerna Yamandú Pontvik och Linda Karlsson.

Vill skapa kulturhus i Nacksta

Med pengar från Kulturrådet ska Nacksta utvecklas med utgångspunkten att fler ska kunna välja, skapa och ta del av kultur där de bor.

”Vi saknar en naturlig mötesplats i området”, säger Nackstabon Linda Karlsson.

Nacksta är Sundsvalls största miljonprogramområde, byggt på 60- och 70-talen, och har i dag närmare 5 000 invånare. Trots det finns få mötesplatser i bostadsområdet. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det vill Forza Nacksta ändra på. Det är en paraplyorganisation som samlar många krafter med syfte att utveckla och skapa fler aktiviteter i området.

– Vi upptäckte att det fanns många goda krafter i Nacksta som jobbade var för sig och delvis gjorde samma saker, säger Linda Karlsson, själv boende i Nacksta och ordförande för kvinnoföreningen Sadaka, en av de aktiva föreningarna i området. 

Forza Nacksta skapades

Tanken föddes att samverka och Forza Nacksta skapades år 2011. Svenska kyrkan var en av initiativtagarna och körledaren Yamandú Pontvik startade bland annat körverksamhet och tillsammans med ungdomar i området gjorde han även en musikal. Föreningen startade även en karneval (se artikeln här intill).

Idrottsföreningarna SDFF, GIF Sundsvall och KFUM Kometerna finns också med liksom Frälsningsarmén, det kommunala bostadsbolaget Mitthem, biblioteket och fritidsgården.

Vid årsskiftet var det dags för nästa steg i utvecklingen. Då startades Forza Nacksta 2.0, ett treårigt projekt, som drivs av Scen Sundsvall och syftar till att fler i Nacksta ska kunna ta del av kultur i många olika former. Med pengar från Kulturrådet, totalt 1,5 miljoner kronor, ska man skapa en grund för ett interkulturellt centrum i området.

– Tack vare pengarna från Kulturrådet kan vi uppgradera vårt arbete, därav namnet 2.0. Vi vill skapa en kreativ mötesplats med många olika kulturaktiviteter, säger Yamandú Pontvik.

Mycket på gång

Samtidigt händer en hel del annat i området just nu. Bostadsbolaget Mitthem har tillsammans med GIF Sundsvall byggt en konstgräsplan som snart står klar och Stadsbyggnadskontoret har aviserat en stor satsning på en jättelik park i området med start i höst.

Ett dragplåster som projektet vill värna och utveckla vidare är utebadet, ett av få kvarvarande kvartersbad i Sundsvall.

– Badet är jätteviktigt för Nacksta och för oss som bor här. En fantastisk mötesplats, men badet är bara öppet på sommaren, resten av året är det som om Nackstaborna går i idé. Vi har ingen mötesplats, ingen festlokal. Det vill vi ändra på, säger Linda Karlsson.