Kultur & Nöje.

2016-08-05 12:01
  • Ahlberg, Ek och Roswall. En folkmusiktrio från Sundsvall som blev vald till Årets grupp på Folk och världsmusikgalan i Västerås i våras, nyligen har släppt sitt tredje album och turnerar världen runt med sin musik. Bild: Mia Berg
    Ahlberg, Ek och Roswall. En folkmusiktrio från Sundsvall som blev vald till Årets grupp på Folk och världsmusikgalan i Västerås i våras, nyligen har släppt sitt tredje album och turnerar världen runt med sin musik.
  • Bild: Kerstin Stickler

Urkult ska få se på fest!

Urkult är igång och i kväll kliver Sundsvallsbandet Ahlberg, Ek och Roswall upp på Danslogen. Folkmusik, fart och fantastisk fest utlovar de, på festivalen som har en särskild plats i trions hjärtan.

Som en bubbla i tid och rum, med en alldeles särskild blandning av musik, människor och kärleksfull respekt. Urkult, folkfesten i Näsåker, är en självklar del av sommaren för Emma Ahlberg, Daniel Ek och Niklas Roswall. Emma har rekordet med 16 somrar i rad. Från början var hon där och tältade med kompisar. Nu är det hon och bandet Ahlberg, Ek och Roswall som håller feststämningen uppe på Danslogen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Vi har spelat där flera gånger och det är fantastiskt. Den här gången spelar vi på fredagsnatten, så det kommer att bli bra drag. Vi tänker plocka fram partylåtarna, säger Emma.

Turnerat runt världen

Ahlberg, Ek och Roswall är Sundsvallsbandet som just nu gör succé med sina tolkningar av svensk folkmusik över hela världen. De har spelat på svenskt midsommarfirande i Japan, på keltisk festival på Shetlandsöarna, och turnerar ständigt runt i Sverige och Europa i konserthus, på folkmusikklubbar och festivaler. I våras fick de utmärkelsen Årets grupp på Folk och världsmusikgalan i Västerås, de har nyligen släppt en ny skiva, AER, och de kan leva på att spela sin musik. Det går bra nu, kan man säga. 

Men vad är grejen med folkmusik?

– Som gitarrist var det först naturligt för mig att spela elgitarr och klassisk gitarr. Men när jag stötte på folkmusiken hände något, det fanns en nerv som slog an något i mig, väldigt lik den känsla jag fick av att spela hårdrock på elgitarren, säger Daniel Ek.

Det finns något suggestivt i folkmusiken, lägger Emma till, slingor som går om och om igen och liksom drar in en. 

– Grunden är väl egentligen att det är starka melodier, säger Niklas, i och med att vi inte har någon sångare är det de som bär allt, och som spelman har man en väldig frihet att skapa och ta ut svängarna, det är vad man gör med låtarna som har betydelse. Sedan färgar vi det med ackord runt omkring och skapar oss.

Det speciella AER-soundet hänger självklart ihop med instrumenten de har valt att spela på, som alla är som en variation av verkligheten. Emma har en fiol med fem strängar i stället för fyra, vilket gör den till en blandning av altfiol och vanlig fiol. 

Läs vidare på nästa sida: Specialbyggd harpa

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Folkfest, mötesplats, inspirationskälla

Folkfesten i Näsåker arrangeras för 21:a året och rymmer en blandning av musik, kurser och aktiviteter. Arrangörerna strävar efter en trygg och välkomnande atmosfär, och barnen är lika viktiga besökare som de vuxna. Festivalen bygger på lokalt engagemang, kultur från hela världen och ett ekologiskt tänkande. 

Det viktigaste varje sommar är att åka till Urkult – vi ska spela och sedan ska vi njuta.
Emma Ahlberg, 30. Instrument: Femsträngad fiol.

Bästa spelningen är när det uppstår något speciellt, när publiken är med och man skapar någonting tillsammans.
Daniel Ek, 40. Instrument: 16-strängad harpgitarr

Urkult är lite som det man har läst om 60-talsfestivaler, kärlek, respekt och musik.
Niklas Roswall, 44. Instrument: Nyckelharpa och moraharpa