Kultur & Nöje.

2017-10-20 06:00
Eva Michold, Ville Hulling och Joel Westman bildar folkmusiktrion Bottnarna som spelar i Sundsvall i helgen.
Eva Michold, Ville Hulling och Joel Westman bildar folkmusiktrion Bottnarna som spelar i Sundsvall i helgen.

Unga folkmusiker trivs som trio

De lärde känna varandra på Sundsvalls gator, tog sitt namn efter en liten by i Indal och drömmer om att få spela på Urkult. I helgen uppträder Sundsvallstrion Bottnarna på hemmaplan under Samspelshelgen i Sidsjö.

”Trio är mysigt och det viktigaste är att vi trivs och har kul tillsammans”, säger Eva Michold i bandet.

Tidigare i veckan kunde Sundsvallspubliken se Eva Michold, Ville Hulling och Joel Westman  i det unga bandet Bottnarna som förband på Club Frifolk innan Göran Månsson & vänner intog scenen. Den som missade den spelningen kan se bandet igen i morgon lördag. Då spelar Bottnarna på Samspelshelgen i Sidsjö.

– Vi spelar modern folkmusik med influenser från en massa andra saker, svarar Eva Michold på frågan om hur hon skulle beskriva bandet.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Vi har ett eget sound. Vi har inte några ackordsinstrument och en lite udda sättning med slagverk, fiol och klarinett, konstaterar Ville Hulling.

Startade som gatumusikanter

De kände varandra innan, bland annat genom Kulturskolan och olika folkmusikläger, men första gången de spelade tillsammans var på Sundsvalls gator när de var anställda som kommunala gatumusikanter förra sommaren.

– Vi märkte snart att vi trivdes ihop och ville fortsätta spela tillsammans som trio och bildade Bottnarna. Namnet kommer från den lilla by utanför Indal där jag bor och som vi tyckte passade som bandnamn, berättar Eva Michold.

Det unga bandet blev snabbt uppmärksammade och har, trots att man bara har funnits i ett år, redan gjort ett 20-tal spelningar.

– Ett tag hade vi fler gjorda och bokade spelningar än vi hade reptillfällen, säger Joel Westman.

De spelar traditionella melodier med egna arrangemang men har också börjat skriva egna låtar.

– Vi vill göra mer eget och jobbar även med att utveckla vår ljudbild, kanske med loopar och andra instrument, berättar Joel Westman.

Bandet repar på Domsaga, oftast en gång i veckan, men medlemmarna lägger ett par timmar varje dag på sin musik. Alla tre är också med i Mittfolk, Musik i Västernorrlands folk- och världsmusikband för unga musiker.

Mötesplats för folkmusiker

Samspelshelgen är ett återkommande evenemang som avgörs för sjätte året i Sundsvall. Den fungerar som en mötesplats för folkmusiker från stora delar av landet där konserter blandas med workshoppar och buskspel.

Tanken var att Bottnarna skulle vara med i tävlingen om Årets unga folkmusikband där en av delfinalerna skulle avgöras i Sundsvall i helgen. Men tävlingen är inställd på grund av för få anmälda. I stället blir det konsert med Bottnarna och ett par andra unga folkmusikband på lördagen.

– Det är tråkigt att tävlingen inte blir av. Om man tittar på de som har vunnit tidigare är det idel stora namn och förebilder, menar Joel Westman.

Bland framtidsdrömmarna finns att någon gång få spela på Urkult-festivalen i Näsåker.

– Det vore häftigt och där skulle vi passa med vår musik, säger Ville Hulling.

Eva Michold

Ålder: 17 år

Bor: I byn Bottnarna utanför Indal

Gör: Går andra året på gymnasiet, musik-estet på Skvadern

Fritid: Musik och teater

Spelar: Fiol i Bottnarna

Inspirationskällor: Nyckelharpisten Emilia Amper, Sundsvallsmusikern och riksspelmannen Emma Ahlberg

Ville Hulling

Ålder: 18 år

Bor: Matfors

Gör: Går sista året på Västermalm, teknikprogrammet

Fritid: Musik, teater och film

Spelar: Klarinett i Bottnarna

Inspirationskällor: Bjäran, som vann pris som Årets unga folkmusikband 2012, gitarristen Daniel Ek

Joel Westman

Ålder: 18 år

Bor: Centrala Sundsvall

Gör: Går tredje året på gymnasiet, musik-estet på Hedbergska

Fritid: Musik och teater

Spelar: Trummor och slagverk i Bottnarna

Inspirationskällor: Folkmusikgruppen Groupa, slagverkaren Petter Berndalen

Samspelshelgen

För femte året i rad arrangeras Samspelshelgen i Sundsvall av Medelpads folkmusikförbund fredag–söndag. Programmet är en blandning av spelmansstämma, festival och kurs. Det blir också uppspelningar för samspelsmedaljen, där folkmusiker kan uppträda inför en jury. Under helgen blir det konserter med bland andra Hoven Droven och Norr om Stockholm.