Kultur & Nöje.

2016-04-15 12:08
Amanda Lovevind syns på scener runt om i Sundsvall där hon uppträder med både covers och egna låtar. Hon är också en av arrangörerna av UKM-festivalen på Domsaga i morgon. Bild: Kerstin Stickler
Amanda Lovevind syns på scener runt om i Sundsvall där hon uppträder med både covers och egna låtar. Hon är också en av arrangörerna av UKM-festivalen på Domsaga i morgon.

UKM-festivalen gav Amanda en scen

Musikern Amanda Lovevind är en av arrangörerna av UKM-festivalen, en scen där hon själv gjorde sin debut.

– Jag var sjukt nervös, men det var givande, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den årligen återkommande kulturfestivalen Ung Kultur Möts, UKM, är en chans för unga som sysslar med olika typer av kulturyttringar att visa upp sig lokalt och tävla om en plats till en länsfestival och vidare: under sommaren arrangeras en riksfestival där alla län i Sverige deltar. 

 Med ett aldrig svalnande intresse för musik är den unga musikern Amanda Lovevind i planeringsfasen inför årets lokala kulturfestival som äger rum i morgon lördag. Både som deltagare och som en av arrangörerna.

– Vi håller på att ta emot anmälningarna just nu, säger Amanda som också har varit med och tävlat i flera år. Första året hon var med, var det hennes mamma som anmälde henne.

– Det var där jag hade mitt första riktiga uppträdande, om man inte räknar med skolavslutningen i femman. Jag var sjukt nervös och kunde inte stå still bakom scenen och när jag väl stod där inför alla tittade jag mest ner i pianot. Men det var givande, det var det.

Festivalarrangör

Hon trivdes så bra att hon började engagera sig som funktionär och blev till slut en del av arrangörsgruppen och fick gå en
arrangörsutbildning.

– Jag har varit med och arrangerat länsfestivalen och riksfestivalen både här i Sundsvall och runt om i Sverige, det är så kul.

Hon beskriver en vilja att dela med sig och lära andra om musik och menar att musiken kan hjälpa människor att förstå deras känslor. 

– Musiken finns där när du är ledsen, när du är glad eller när du är arg på någonting. Det finns en speciell låt för varje tillfälle och vi känner igen oss i musiken, säger hon. 

Det verkliga musikintresset började när Amanda fyllde åtta år och fick en keyboard. Hon började ta pianolektioner och gick hos samma lärare i sex år.

– Sedan när jag fyllde 13 år fick jag en gitarr i födelsedagspresent och satt framför Youtube och övade, så blev jag självlärd på gitarr.

   Amanda pluggar i dag till musikpedagog på Ålsta Folkhögskola.

– Egentligen hade jag tänkt att jag skulle bli läkare men sedan så fick jag höra om den här utbildningen och tyckte det lät jätteintressant. När jag är klar ska jag fortsätta utbilda mig till musiklärare.

Vidare till final

Förra året i UKM gick hon vidare från både den lokala finalen i Sundsvall och länsfinalen och fick vara med i riksfinalen i Helsingborg.

– UKM har en 13–20-årsgräns, så i år är det sista året jag får vara med. Det är klart att jag kommer att sakna att få vara med och uppträda, säger hon. 

I musiktävlingen Musik Direkt, som hon också arrangerar, får hon vara med i ett år till. Den tävlingen beskrivs som den bredaste livemusiktävlingen för unga mellan 13 och 21 år och i slutet av januari i år var det dags igen. Amanda kämpade tillsammans med tolv andra band och soloartister om en plats till länsfinalen. 

– Jag hade en jättebra spelning, men det blev inget mer än så för min del.

Som artist syns hon ofta på scener som Pipeline, Domsaga och nu senast E Street där hon uppträdde på Jazzklubben tillsammans med pianisten Peter Holm.

– Vi spelade bland annat min cover på låten Simple Man, berättar Amanda.

Lägger ut på Youtube

Nu vill hon fortsätta att utveckla sitt eget skapande och låtskrivande. 

– Om jag kommer på en mening som låter bra skriver jag ner den och bygger låten utifrån den. Sedan kan jag få inspiration till texter när jag sitter vid pianot och spelar massa melodier, säger Amanda. Utifrån små idéer bygger hon upp en låt med instrument och stämmor som hon sedan spelar in på datorn. Känner hon sig nöjd med resultatet så lägger hon upp låten på Youtube.

– Jag gör musikvideos också, men det blir mest att sjunga in i kameran. En dröm jag har är att göra en musikvideo till en av mina låtar, alltså verkligen en stor produktion. Vi får se när den drömmen blir verklighet.

Amanda Lovevind

Ålder: 20 år

Familj: Mamman Veronika, plastpappa Patrik, syskonen Jennifer, Mille, Sigge och pojkvännen Max

Lyssnar helst på: Linkin Park, Fink och Anna Stadling

Favoritlåt just nu: Simple Man av Lynyrd Skynyrd

Inspireras av: Möten med människor, kärleken och döden som får oss att förstå hur värdefullt livet är 

Här hittar du Amanda: Youtube – Lovevind, Instagram – Alovevind

Vad är UKM?

Den ideella föreningen Ung Kultur Möts anordnar varje år festivaler runt om i Sverige där unga mellan 13 och 20 år på olika sätt får uttrycka sig konstnärligt och kreativt inför en publik. 

Minst fem minuter på scenen eller en utställning med en yta på 1,5x1,5 meter är riktlinjerna. En urvalsgrupp utser vilka som går vidare till länsfestival och får tävla om en plats på riksfestivalen. 

I morgon lördag hålls den lokala UKM-festivalen på Domsaga och den 23 april hålls Timrås lokala festival på Söråkers Folkets Hus. Årets länsfinal hålls i Sundsvall 20–21 maj.