Kultur & Nöje.

2017-05-26 12:00
 • Tord Lundgren gestaltar strejkledaren Isak Boström. Bild: Oscar Eriksson
  Tord Lundgren gestaltar strejkledaren Isak Boström.
 • Förskolelärarinnan Elin Nilsson, spelad av Catrin Bertlin, visar vägen bland gravstenar och monument. Bild: Oscar Eriksson
  Förskolelärarinnan Elin Nilsson, spelad av Catrin Bertlin, visar vägen bland gravstenar och monument.
 • Hotell- och restaurangprofilen Augusta Pierrou, född 1864, gestaltas av Jana Lindh Olsson. Bild: Oscar Eriksson
  Hotell- och restaurangprofilen Augusta Pierrou, född 1864, gestaltas av Jana Lindh Olsson.
 • Stenstans berättarteater tar med sig publiken på en vandring genom Sundsvalls historia. Genom att gestalta verkliga personer ger de en bild av hur det var att leva runt förra sekelskiftet. Bild: Oscar Eriksson
  Stenstans berättarteater tar med sig publiken på en vandring genom Sundsvalls historia. Genom att gestalta verkliga personer ger de en bild av hur det var att leva runt förra sekelskiftet.

Sundsvallsprofiler går igen på vandring

Följ med när kända och okända Sundsvallsbor kliver upp ur sina gravar. Stenstans berättarteater anordnar dramatiserade kyrkogårdsvandringar där prominenta figurer väcks till liv igen och berättar sina livshistorier. 

Den orkeslösa vårsolen gör sitt sista försök att tränga igenom det envisa molntäcket innan skymningen tar vid. Elin Nilsson, eller Catrin Bertlin som hon egentligen heter, står och väntar vid den östra ingången till Gustav Adolfs kyrkogård på Västermalm. Hon rättar till sina glasögon och fjädrarna i hatten. Gruppen som har samlats består till störst del av nyfikna Sundsvallsbor som vill veta mer om stadens historia. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Mitt namn är Elin Nilsson, förskolelärarinnan som blev den första kvinnan att väljas in i stadsfullmäktige här i Sundsvall, år 1910. Det är jag som ska guida er genom den här vandringen, berättar Catrin Bertlin.

Lyxigt att få berätta

Vandringen bjuder på många karaktärer som har gjort avtryck på stadens läroverk. Bland annat möter vi grosshandlaren och stadsfullmäktigeledamoten Anders Petter Hedberg som gav namn åt Hedbergska skolan. Och vi får höra berättelser om Lars Magnus Altin som grundade stadens första slöjdskola 1854, Altinska skolan. 

Vid en av gravstenarna står en kvinna med en rävpäls runt axlarna och läser högt. Det är författaren och journalisten Maria Rieck-Müller, spelad av Christine Persson, som läser ett stycke ur ”Från gångna tider”. 

– Och ur det tätaste grådiset kom en man gående fram mot platsen, där pojken satt. En mörklagd man med spelande gnisterögon, finklädd och herrelik, citerar hon.

Vandringen fortsätter till en till synes övergiven grav. Bredvid står en man iklädd plommonstop och hängslen, spelad av Tord Lundgren.

– Mitt namn är Isak Boström. Det var jag som utsågs till ledare för den stora strejken som utbröt våren 1879 i Sundsvalls sågverksdistrikt. Jag var egentligen en enkel frikyrkopastor med socialistiska grundvärderingar. Vi marscherade från sågverk till sågverk, och som mest deltog 6 000 arbetare i strejken, berättar han.

Från murens ytterkant kommer plötsligt en kvinna gående med ett barn i famnen. En namnlös kvinna som ligger begravd i den ovigda jorden, utanför murarna. Och i en berättelse om oäktingar och spinnhus skildras en historia om de som levde utanför de privilegierade finrummen.

Historia och drama

Stenstans berättarteater startades för snart tio år sedan och har som namnet antyder främst gjort dramatiserade stadsvandringar i stenstan.

– Just kyrkogårdsvandringar var någonting som vi först testade för två år sedan och det blev mycket uppskattat av publiken, säger Catrin Bertlin. 

Tord Lundgren jämför Berättarteaterns verksamhet med vilken fritidssyssla som helst. 

– Vi är ett gäng som tycker om historia och drama. Det är en härlig känsla att efter en arbetsdag få släppa allt och gå in i en annan karaktär. Sedan är det ett sätt att komma ut och röra på sig också, säger han. 

Nästa vecka, onsdag 31 maj, arrangerar berättarteatern den dramatiserade kyrkogårdsvandringen igen, och den återkommer även i augusti.

Fakta

Föreningen Stenstans berättarteater har gestaltat historiska Sundsvallsbor i snart tio år. Genom forskning och faktainsamling tar de med sig sin publik tillbaka i tiden. 

Föreningen anordnar, förutom kyrkogårdsvandringarna, även stadsvandringar och underhållning till privata tillställningar. 

Föreningen består av sju skådespelare och historieberättare som agerar utifrån olika teman. Mycket tid läggs till att forska kring karaktärernas liv. 

Kyrkogårdsvandringen äger rum igen den 31 maj samt i augusti.