Kultur & Nöje.

2017-06-30 12:00
  • Prideparaden lockade 3 500 personer förra året och arrangörerna tror på lika god uppslutning i år. Bild: Daniel Wikström
    Prideparaden lockade 3 500 personer förra året och arrangörerna tror på lika god uppslutning i år.
  • Bland artisterna märks Nanne Grönvall, The WAD Girls och Hampus Carlsson. Bild: Johan Ahlström
    Bland artisterna märks Nanne Grönvall, The WAD Girls och Hampus Carlsson.

Pride fyller 10 år

Det började 2007 med 2,5 timmes program och en parad från Hedbergska till Stora torget som lockade ett par hundra personer. Tio år senare är Pride en institution som pågår under en hel vecka och paraden samlar 3 500 deltagare.

”Pride har synliggjort HBTQ-frågor för gemene man”, säger Morgan Grafström på RFSL, som varit med under alla tio år.

Mycket har hänt under de tio år som Pride arrangerats i Sundsvall. Ska man vara noga är det nionde gången för festivalen då man hade uppehåll under ett år i början.

– Det betyder att vi kan fira tio nästa år också, säger Morgan Grafström, RFSL, som varit med i arrangörsstaben under alla tio år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Fler perspektiv

– Det har naturligtvis hänt mycket under de här åren. Framför allt har festivalen breddats och tagit upp allt fler perspektiv, inte bara av HBTQ-frågor utan om mänskliga rättigheter i allmänhet. Om rätten att få vara den man vill och att älska den man vill, berättar han.

Årets festival startar på söndag 2 juli med en regnbågsmässa i GA-kyrkan. Under hela veckan blir det sedan föreläsningar och uppträdanden. De förstnämnda hålls i Medborgarskolans lokaler på Storgatan 5 där också en särskild regnbågsbutik kommer att hålla öppet under veckan. Från torsdag öppnar Prideparken i Hamnträdgården med mat- och öltält, utställare och musik.

Fortfarande mycket att göra

– Allt fler partier, organisationer och företag vill också samarbeta med oss som sponsorer och utställare. Frågorna är på agendan på ett helt annat sätt i dag än för tio år sedan, säger Morgan Grafström.

Och det finns fortfarande mycket att göra.

– När äktenskapslagstiftningen ändrades 2009 så att även homosexuella par kunde gifta sig undrade många vad vi skulle jobba med fortsättningsvis. Men det tar lång tid att förändra normer och attityder. Vi kan inte heller ta rättigheter som vunnits för givna. Vi ser att mänskliga rättigheter ifrågasätts på många håll i världen och att HBTQ-personer förföljs och trakasseras.

RFSL jobbar särskilt mot unga människor och driver ett ungdomsprojekt, ett HBTQ-café i Unga magasinet ett par gånger i veckan som är mycket välbesökt.

– Det finns ett stort behov av mötesplatser för unga HBTQ-person-er. Vi har fått utöka personalstyrkan för att det kommer så många till våra cafékvällar. Ungdomsprojektet finns också på plats med ett eget tält i Prideparken under veckan.

Precis som tidigare år är Pride en blandning av allvar och fest. Föreläsningar om samhällsnormer och att vara anhörig till någon med hiv blandas med artister som Nanne Grönvall, Hampus Carlsson och dragshowgruppen The WAD Girls. Sundsvall Prides eget husband Musikpolisen finns förstås på plats i partytältet.

Fullspäckad festivalvecka

I samarbete med Studiefrämjandet uppträder ett antal lokala artister under torsdagen och i Vängåvan kan man se Norrdans med föreställningen Sju gånger sju.

– En kul grej är också att Andrés Esteche som var med och uppträdde på den allra första festivalen 2007 är tillbaka i Sundsvall igen och uppträder på lördagen.

Som vanligt är hela festivalen gratis och den ligger också under en festivalhet vecka i Sundsvall. Samtidigt pågår musikfesten Sensommar på Idrottsparken och Thaifestivalen på Södra kajen. Det är Sundsvall bjuder på Stora torget liksom en italiensk matfestival.

– Det är bara kul att det är mycket som händer samtidigt och de olika arrangemangen kommer att dra folk till stan, säger Morgan Grafström.

Den stora Prideparaden går av stapeln på lördag 8 juli och arrangörerna räknar med cirka 3 500 deltagare, det vill säga lika många som de senaste två åren.

Sundsvall Pride

Festivalen pågår 2-8 juli och inleds med en regnbågsmässa i GA-kyrkan på söndag 2 juli. Under veckan blir det föreläsningar i Medborgarskolans lokaler på Storgatan och artistuppträdanden i Prideparken i Hamnträdgården. På lördag 8 juli hålls Prideparaden med avmarsch från Kolvägen i Inre hamnen klockan 14.