Kultur & Nöje.

2017-07-07 12:00
  • Förra året lockade paraden cirka 3 500 personer. Arrangörerna tror på lika många i morgon lördag. Bild: Daniel Wikström
    Förra året lockade paraden cirka 3 500 personer. Arrangörerna tror på lika många i morgon lördag.
  • "För oss liberaler är det en självklarhet att vara med i Pride", säger Anneli Luthman, till vänster om banderollen. Bilden är från förra årets parad.
    "För oss liberaler är det en självklarhet att vara med i Pride", säger Anneli Luthman, till vänster om banderollen. Bilden är från förra årets parad.
  • Arrangörerna vill att Pride ska vara en glad folkfest där alla är välkomna.
    Arrangörerna vill att Pride ska vara en glad folkfest där alla är välkomna.

Pride – folkfest eller politisk manifestation?

Är Pride ett photo-op för hycklande politiker eller ett genuint ställningstagande? Alla är välkomna, så länge man ställer upp på grundläggande mänskliga rättigheter och allas lika värde, säger arrangörerna.

I morgon, lördag den 8 juli, hålls årets Prideparad i Sundsvall. Klockan 14.00 är det avmarsch från Hamnträdgården och arrangörerna räknar med att 3 500 personer kommer att gå i tåget under parollen ”Tillsammans gör vi skillnad”. Politiska partier, fackföreningar, organisationer och företag finns med bland deltagarna.

Morgan Grafström vid RFSL, som arrangerar Pride, poängterar att det är viktigt att paraden och Pride-veckan får vara en folkfest.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det handlar om glädje och kärlek. Man behöver inte vara en hbtq-person för att gå i paraden. Vi vill ha en stor bredd. Men de som går med ska förstås ställa upp på kraven om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och allas rätt att älska vem de vill, säger han.

”Hycklande politiker”

Men Pride får också kritik för att ha blivit för allmän. Författaren Jonas Gardell menar till exempel i en debattartikel i tidningen Expressen att Stefan Löfven och andra partiledare inte är värda att gå i Prideparaden på grund av Migrationsverkets hantering av hbtq-asylsökande.

– Prideparaden är inte ett photo-op för hycklande politiker. I år hoppas jag verkligen att Gustav Fridolin, Stefan Löfven, Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jan Björklund har anständighet nog att låta bli att gå med i vår parad, skriver han.

Anneli Luthman, ordförande i Liberalernas länsförbund och ledamot i Sundsvalls kommunfullmäktige, tycker att det är fel att stänga ute grupper eller organisationer från Pride.

– Det skulle motverka hela syftet. För oss är det självklart att vara med. Vi måste ständigt stå upp för liberala värden och mänskliga rättigheter. Är det andra som deltar i Pride och som inte fullt ut står för de här värderingarna så är det bättre att ta debatten med dem, säger hon.

Fackförbund på plats

Unionen är ett av fackförbunden som deltar, och har bland annat en monter tillsammans med TCO i Prideparken. En av dess företrädare, Jakob Engblom, föreläste också om kön och normer på arbetsplatsen tidigare under veckan.

– Mångfaldsarbetet är viktigt ur ett fackligt perspektiv. Kampen för jämställdhet och lika behandling är något som vi i den fackliga rörelsen ständigt driver. Och Pride är en viktig arena för att påverka, mötas och diskutera frågor kring kön och normer, säger han.

Frågan om utestängning av vissa grupper är i första hand upp till arrangören, menar Jakob Engblom.

– I andra hand får vi som organisation ta ställning om vi ska medverka. I Almedalen bestämde Unionen till exempel att det är bättre att vara med och påverka än att bojkotta då en nazistisk organisation deltar, säger han.

Hbtq-frågorna får lyftas

Morgan Grafström på RFSL menar att Pride har haft stor betydelse för att sätta hbtq-frågorna på agendan.

– Pride har bidragit till att synliggöra frågorna för gemene man, men Pride pågår bara under en vecka och arbetet för att stärka hbtq-personers rättigheter pågår även under årets övriga 51 veckor, säger han.

Sundsvall Pride

Pride Sundsvall avslutas i morgon lördag den 8 juli med bland annat den stora paraden genom centrala Sundsvall. Bland deltagarna i tåget märks bland andra Kommunal, SSU, Medelpads räddningstjänstförbund, Eon och Moderaterna. Bland sponsorerna finns Tui, Nobina och SCA.

På scenen i Prideparken syns bland andra Hampus Carlsson, The WAD Girls, Nanne Grönwall, Andrés Esteche och Hector Lopez.