Kultur & Nöje.

2017-09-01 12:00
  • På söndag den 3 september  uppträder Anna och Martin i Stöde kyrka. Och den 7 oktober kan de ses  i Lidens kyrka.
    På söndag den 3 september uppträder Anna och Martin i Stöde kyrka. Och den 7 oktober kan de ses i Lidens kyrka.
  • Hemma på gården i Tynderö hittar paret Anna Hanning Häggström och Martin Hanning Häggström lugn och ro. Och här föds också många av idéerna till nya produktioner och konserter som paret gör tillsammans.  Bild: Thomas Ekenberg
    Hemma på gården i Tynderö hittar paret Anna Hanning Häggström och Martin Hanning Häggström lugn och ro. Och här föds också många av idéerna till nya produktioner och konserter som paret gör tillsammans.

Opera och popsväng när Anna och Martin ger konsert

Hon är skolad operasångare och musikpedagog. Han gör revy och är popsångare. Tillsammans gör Anna och Martin Hanning Häggström klassiska höjdare där de har plockat fram sina egna favoriter.

”Det blir ett brett program med allt från opera och operett till musikal och popsväng”, säger de.

 

På söndag uppträder paret tillsammans med pianisterna Mona Kontra och Patrik Norman i Stöde kyrka med ett nytt program kallat Klassiska höjdare.

– Vi vill jobba tillsammans och gillar att producera våra egna konserter där vi kan visa upp våra spetskompetenser. Det är en ynnest att få sjunga det man älskar. Tanken är att ge publiken en bredd där vi har plockat guldkorn och våra egna favoriter, säger Anna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


På programmet står musik från bland annat ”Glada änkan”, ”Barberaren i Sevilla” och Debussys ”La Mer” blandat med modernare tongångar från Tom Jones och Benny Andersson.

– Vi kompletterar varandra och kör våra egna grejer men gör även en del cross-overs tillsammans, säger Martin.

De vill också lyfta fram de båda pianisterna som får stort utrymme i konserten.

– Både Mona och Patrik är fantastiskt duktiga och det är otroligt kul att jobba med musiker som dessutom finns här på orten. Världsklass på hemmaplan, säger Anna.

Hon ser också en viktig mission i att sprida operakonsten till en bredare publik.

– Musiken får inte bli för stel, det måste finnas lite lekfullhet och man ska som publik kunna känna igen sig i de känslor, hjärta och smärta, som musiken förmedlar.

Två olika världar möts

Anna Hanning Häggström och Martin Hanning Häggström har helt olika bakgrunder. Hon är skolad sopran medan han är självlärd hårdrocksångare. Sedan tre år tillbaka är de ett par även privat, men de har arbetat tillsammans i tio år.

– Jag kände direkt att vi hade samma inställning till musiken, även om vi kom från helt olika världar. För både Anna och mig är musiken på riktigt, något vi ger allt för, säger Martin.

De blev introducerade för varandra av Folkets hus-chefen i Söråker, Kicki Thonman, i samband med att Martin satte upp en föreställning med Julpärlor.

– Att få träffa en skolad operasångare här i Söråker som man dessutom får jobba med. Det är egentligen helt otroligt och har öppnat upp många dörrar för mig som musiker och sångare, berättar Martin.

Anna, som även arbetar som sångpedagog, har dock aldrig givit Martin någon sånglektion.

– Nej, han har redan en färdig röst och har hittat sitt eget uttryck. Då ska man vara försiktig med att ändra det, det kan rasera mer än det gör nytta, säger hon.

Ute på Tynderö har paret sitt hem. Gården är stor och innefattar både åker och skog och förutom två bostadshus (den ena kallas arbetshuset och här har Anna sin sångstudio) finns stall, lagård, bagarstuga och härbre på gården.

Lugnet hemma på gården

Här råder lugnet. På åkern intill, som arrenderas av en bonde i närheten, går ett dussin kvigor och i stallet har sommarhästarna precis lämnat spiltorna.

– Här kan vi komma ner på jorden. Det är skönt som omväxling att fixa på gården. I morse var jag ute och fyllde på vatten till kvigorna. Jag har aldrig haft en så tacksam och glad publik, skrattar Martin.

Båda har även sina egna karriärer. I höst väntar rollen som Nedda i ”Pajjazzo” för Anna och i december blir det julkonserter med Nordiska kammarorkestern. Martin gör bland annat en hyllningskonsert till Tom Jones, Elvis Presley och Tommy Körberg i höst tillsammans med Patrik Norman.

Samtidigt finns viljan att göra mer tillsammans och gärna mer på hemmaplan.

I somras satte paret ihop ett allsångsprogram på Tynderö hembygdsgård tillsammans med Östen Eriksson och Jens Kristensen från Östen med resten. Och de tre senaste åren har de även gjort jul- och nyårskonserter i Hässjö kyrka.

– Vi skulle vilja göra något mer här på hemmaplan. Varför inte opera här på gården, här finns det ju plats?