Kultur & Nöje.

2017-12-01 12:00
Ann-Sofie Cadeskog, Rädda barnen, och Anna-Lena Wigren, Nordiska kammarorkestern, ser fram emot årets Nallekonsert, den 25:e i ordningen. Bild: Anna Thors
Ann-Sofie Cadeskog, Rädda barnen, och Anna-Lena Wigren, Nordiska kammarorkestern, ser fram emot årets Nallekonsert, den 25:e i ordningen.

Musik och gosedjur i årets givmildaste konsert

Pampig musik, kärlek som flödar och nallar som ska få värma hjärtan i andra länder. Det är dags för årets givmildaste upplevelse: Nallekonserten i Tonhallen.

”Att barn har förståelse för att andra barn har det svårt och vill dela med sig är både viktigt och vackert”, säger årets konferencier Jens Nilson.

Mitt i den tid när barnens önskelistor växer sig meterlånga, kommer Nallekonserten som en årlig påminnelse om vad julen egentligen handlar om: Att ge bort något man tycker om, till någon som behöver det mer. Även om det är ens bästa nalle.

– Det är fantastiskt att se att det finns en stor generositet, det är tydligt att barnen vill ge. Det verkar vara både laddat och högtidligt att få gå fram och sätta sin nalle på scenen tillsammans med alla de andra nallarna som också ska ut på en resa.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


25:e Nallekonserten

Det säger Ann-Lena Wigren, producent för barn och unga på Nordiska kammarorkestern, som har varit med och drivit projektet sedan starten. I år är det 25:e gången Nallekonserten genomförs som ett samarbete mellan dem, Rädda barnen och Erikshjälpen just här i Sundsvall. Under många år hölls konserten i Stadshuset, men publiktrycket gjorde att de för tre år sedan flyttade till Tonhallen. De senaste två åren har det varit utsålt.

– På scenen står körer från Kulturskolan tillsammans med Kammarorkestern, och själva konserten är en blandning av Kammarorkesterns repertoar och barn- och adventssånger. Alla med ett budskap om att vara rädda om varandra och bry oss om andra, säger Anna-Lena Wigren.

Bakom scenen är det också ett intensivt jobb för att få allt att gå ihop. Fika till 120 barn och 40 orkestermedlemmar, och glöggservering i foajén när gästerna kommer. Allt det står Rädda barnen för.

– Det här är ett så självklart arrangemang för oss, det är med barn och för barn – både här och dit nallarna skickas. Nu har vi hållit på så länge att vi möter föräldrar till barnen på scenen som själva varit med när de var barn. Det är en härlig och varm tradition, säger Ann-Sofie Cadeskog, som är engagerad i Rädda barnen i Sundsvall.

Många minnen

Båda två har många fina minnen från åren som gått. Starten när Loa Falkman var gäst, Johanna Westman som bakade pepparkakshus på scenen under konsertens gång, och förra årets fina besök av Jojje Wadenius. Båda minns också pappan till flickan som ringde på kvällen efter konserten och sade att han nog måste ha tillbaka en nalle, eftersom han hade en väldigt olycklig tjej där hemma.

– Det var bara att ställa sig att gräva i säckarna, men vi hittade den. Det var skönt.

Man kan gå på Nallekonsert utan att ge bort en nalle, men många väljer ändå välgörenheten. Varje år samlas mellan tio och tolv säckar med nallar in. Nallarna skickas sedan med Erikshjälpens inkörda kontakter och transporter, vilket har gjort att de har rest till barnhemsbarn i Lettland.

Årets föreställning leds av skådespelaren Jens Nilsson, som har stått på arrangörernas önskelista i flera år. Nu är det äntligen dags.

– Jag tänker mig att jag ska få vara med och skapa en mysig familjestund, där vuxna och barn gör något tillsammans, det är så sällan det sker nu för tiden. Det är fint när olika generationer kan uppleva något samtidigt och mötas i det, säger han.

Och han är imponerad av barnen som kommer dit och lämnar ifrån sig sina älsklingar.

– Att barn har den förståelsen är vackert. Jag tycker att det är viktigt att man pratar om orättvisor med sina barn, särskilt när det är jul kan det vara bra att hålla barnen lite på marken, det är så lätt att sväva iväg och tro att man kan få allt man önskar sig, säger han.

Det är jättejätteviktigt menar han, att kunna lämna ifrån sig något man har till någon annan.

– Det måste vi bli bättre på både vuxna och barn tänker jag, fast i dag har det nästan blivit fult, det är bara jag, jag, jag. Därför är en sådan sak som Nallekonserten en symboliskt viktig tradition, säger Jens Nilsson.

Nallekonserten

Nallekonserten hålls i Tonhallen den 3 december. Deltar gör Nordiska Kammarorkestern, Kulturskolans körer och dirigenten Marie Rosenmir. De insamlade nallarna går till barnhemsbarn i Lettland. De pengar Rädda barnen får in delas lika mellan Katastroffonden och föreningens projekt i Nepal.