Kultur & Nöje.

2017-07-28 08:00
  • Bild: Anna Thors
  • Alla i föreningen Urskogen jobbar helt ideellt för att väcka liv i Bureplatsen en gång om året.
    Alla i föreningen Urskogen jobbar helt ideellt för att väcka liv i Bureplatsen en gång om året.
  • – Det händer inget om vi inte gör det själva. Det är upprinnelsen till Burefestivalen och föreningen Urskogen, säger ordförande Celina Fahlgren. Bild: Anna Thors
    – Det händer inget om vi inte gör det själva. Det är upprinnelsen till Burefestivalen och föreningen Urskogen, säger ordförande Celina Fahlgren.

Kreativitet och kärlek på plattan

Det började som en kompisfest vid den magiska Bureplatsen. Nu fyller festivalen tio år och firar med eldshow och aktiviteter för barnen. Och som vanligt blir det massor av najs musik – allt från hiphop till folkmusik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bureplatsen är en stor öppning i skogen med en lång stenmur och en jättelik betongskiva. Utsikten över Selångersdalen bidrar till det märkliga helhetsintrycket. Det som förr var en soptipp är numera ett mellanting av monument och park.

Dock sällan använd annat än av förbipasserande vandrare via stigarna på Norra berget.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Folkfest med musik, dans och konst

Men en gång om året är det annorlunda. Då förvandlas den ofta ganska ödsliga platsen till en arena för musik, dans, konst och picknick i gröngräset. En folkfest i form av Burefestivalen, som i år hålls för tionde året. Arrangör är, precis som tidigare, föreningen Urskogen.

– Den startade som en fest för de närmaste kompisarna för att man ville göra något på den här häftiga platsen. Det blev mycket uppskattat och växte till att bli en festival, säger Celina Dahlgren, som är ordförande i Urskogen.

Burefestivalen hålls alltid den sista helgen i juli. Första året kunde man räkna in 150 besökare, i fjol kom 1 000 personer. Trots att festivalen har vuxit under åren är den fortfarande småskalig och hålls bara under en dag.

– Alla som jobbar med Bure gör det ideellt och visst funderar vi på att utveckla festivalen och kanske utöka till två dagar, men samtidigt vill vi inte att festivalen ska bli för stor. Vi vill bevara intimiteten och den särskilda stämning som vi har haft under åren, säger Celina Dahlgren.

Föreningen Urskogen

Föreningen Urskogen består av ett gäng konstnärer, musiker och dj:er och bildades för att lyfta undergroundscenen i Sundsvall.

– Vi saknade alternativ, allt kan inte låta likadant. Ingen annan gjorde något så vi tog saken i egna händer. Bure är ett av de evenemang som vi genomför i den andan.

Konst, kreativitet, kärlek och käk

Som vanligt blir det en särskild satsning med aktiviteter för barnen, bland annat med ett särskilt målarplank där barnen får gå loss med massor av färgburkar.

Konst, kreativitet, kärlek och käk är andra ord som Celina Fahlgren använder för att beskriva festivalen.

– Utan att låta töntig skulle jag säga att Burefestivalen är kärleksfull, avslappnad och accepterande. Bure är öppen för alla från noll till 90 år, här passar alla in.

Eftersom det är tioårsjubileum har arrangörerna satsat på en särskild invigningsceremoni. Med inspiration från eldnatten hos festivalkollegan Urkult i Näsåker blir det i form av en eldshow och dans.

Musiken är blandad och bjuder på allt från folkmusik och barnlåtar till hiphop och Urskogens egna dj:er.

Bland årets artister finns Emma Nordenstam som vann en Grammis tidigare i år för årets bästa barnalbum, Broder John, som är sprungen ur den norrländska hiphopscenen och tvillingarna och folkmusikerna Duo Systrami. Lokala Supersci, Fänzy och Jordskred syns också på scenen, som naturligtvis är placerad på den stora betongplattan.

– Det är inte helt enkelt. Eftersom skivan lutar ganska rejält måste vi bygga upp scenen med lastpallar och plank för att få den jämn. Tror att vi löser det på olika sätt varje år.

Läs vidare på nästa sida: Vad är det bästa med Bure?

Fakta

Bureplatsen ligger på Norra berget och invigdes hösten 2004. På området som tidigare var en olaglig soptipp satsades 1,8 miljoner kronor för att bygga ett monument. Finansieringen stod EU och kommunen för.

Konstnärerna Hans Peterson och Mats Olofgörs samt landskapsarkitekten Jonas Berglund har utformat den 70 meter långa muren och den 340 kvadratmeter ovala betongskivan.

Burefestivalen hålls i år för tionde året. Lördagen den 29 juli hålls årets festival med artister som Broder John, Supersci, Jordskred, Kåce och Emma Nordenstam.