Kultur & Nöje.

2017-10-27 12:00
Sofia Johansson arbetar som IT-konsult men är författare på fritiden. ”För mig är skrivandet en skön avkoppling till jobbet”, säger hon. Bild: Thomas Ekenberg
Sofia Johansson arbetar som IT-konsult men är författare på fritiden. ”För mig är skrivandet en skön avkoppling till jobbet”, säger hon.

IT-konsulten som tror på boken

Hon skriver för en ung publik och behandlar teman som avundsjuka, utanförskap och gruppidentitet. IT-konsulten och Sundsvallsförfattaren Sofia Johansson är nu aktuell med sin tredje barnbok.

”Jag tror på boken. Vikten av en god läsförståelse har inte minskat i vår digitala tillvaro”, säger hon.

Till vardags jobbar Sofia Johansson som IT-konsult, just nu på ett av de statliga verken i Sundsvall. Men på ledig tid är hon författare. Hon reagerar först lite på det ordet.

– Jag blev invald i Författarförbundet nu i våras, så jag törs nog säga att jag är författare nu, säger hon.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Tre barnböcker finns utgivna. Hon debuterade hösten 2013 och den senaste kom nu i höstas.

– Skrivandet är för det mesta lustfyllt och jätteroligt. För mig är det också en skön kontrast och avkoppling till mitt jobb som är mycket teknik. Jag försöker skriva några timmar i veckan. Andra springer maraton. Skrivandet är mitt träningspass, säger hon.

Skrivardrömmarna

Skrivandet har alltid funnit där, först i form av dagböcker, dikter och berättelser. Hon har pluggat journalistisk och kreativt skrivande. Men skrivardrömmarna tog fast form först när hon var mammaledig med yngsta barnet för sex år sedan.

– Jag kände att jag behövde göra något som bara var för mig själv. Så jag började skriva när dottern sov och bestämde mig för att genomföra ett bokprojekt från A till Ö, berättar hon.

Resultatet blev den första boken, ”Nils hjälper laget”, som gavs ut på det anrika förlaget Rabén & Sjögren som en del i deras Läsa själv-serie.

– Målgruppen i mina böcker är 6-9-åringar och det formatet passar mig. Korta kapitel, rakt språk, illustrationer som hjälper till att lyfta berättelsen. Utmaningen är hur man får berättelsen att bära och gör gestaltningen levande med ett koncentrat av ord, säger hon.

Hon hämtar inte så mycket inspiration från sina egna barn, däremot är hon en god lyssnare.

– En kille i bekantskapskretsen inspirerade mig till den första boken. Han gav mig en idé som jag vill utforska, säger Sofia Johansson.

Att inte passa in i mallen

Huvudpersonen i den första boken, Nils, är mer intresserad av att virka än att spela fotboll, och han väver också in sig i en lögn för att slippa berätta för kompisarna vad han egentligen gillar.

– Jag var själv en lagspelare och växte upp i en idrottsmiljö. Jag tycker att det är intressant att fundera kring någon som inte passar in i mallen och har ett intresse som de andra inte har. Runt det vävde jag en historia, säger hon.

Även de senare böckerna bygger på teman kring tillhörighet och utanförskap. I den senaste boken exempelvis rubbas gruppdynamiken då en ny kille börjar i klassen.

Sofia Johansson har också haft förmånen att arbeta med duktiga illustratörer, Per Gustavsson och Gabi Frödén.

– När jag skulle ge ut den första boken överlät jag allt till förlaget och litade på att de hade kompetensen för att skapa en helhet med mitt manus. Men med de senare titlarna har jag blivit mer involverad i processen och har en löpande dialog med illustratören, berättar hon.

Kommande böcker

Hon håller just nu på att slutföra den tredje och sista delen i serien om Nils, som kommer i bokhandlarna nästa höst. Hon har också börjat skriva på en bok som vänder sig till 9-12-åringar, denna gång blir det med en tjej som huvudperson.

– Jag tänker inte i genus, att de första böckerna har killar i huvudrollen är en slump. Det är karaktären som jag tycker är intressant och från den växer berättelsen fram, säger hon.

Sofia Johansson har inte testat sina böcker på sina egna barn.

– Jag försökte med första boken, men de var inte så intresserade att läsa mammas manus på lösa papper utan bilder, säger hon.

Hon oroas över larmrapporterna att barn och ungas läsförståelse försämras.

– Jag tror på boken även i dagens samhälle när så mycket annat konkurrerar om vår tid. Vikten av en god läsförståelse har inte minskat i vår digitala tillvaro. Det jag har sett under mina skolbesök är att skolorna jobbar aktivt med läsning, men även föräldrar har ett ansvar att ge sina barn tid att läsa, säger hon.

Sundsvallsförfattare

Sundsvall har under senare år fått ett litet kluster av barnboksförfattare. Förutom Sofia Johansson skriver även Anna Hansson, Sofia Weiss och Sanna Juhlin böcker för en yngre målgrupp.

– Jag har inte haft något bollplank i mitt skrivande, men några av oss har börjat träffas för att prata och stötta varandra. Här har också Lennart Bergström på Vängåvans bokhandel spelat en viktig roll som bjudit in oss lokala författare till sina bokprat och bokfestivaler.

I byrålådan finns även en halv roman för en vuxen publik.

– Idén och storyn finns, men jag har inte satt upp något mål för den. Det är ett betydligt större projekt än de barnböcker som jag hittills gjort. Ska jag göra klart den krävs betydligt mer tid för skrivandet, så vi får se, säger hon.

Sofia Johansson

Ålder: 43 år

Familj: Sambo och två barn, 6 och 9 år.

Bor: Njurundabommen

Gör: IT-konsult på CGI och författare

Fritid: Gillar att vara ute i naturen, springa och träna, längtar efter skidsäsongen.

Förebilder: Pia Lindenbaum, Barbro Lindgren, Ulf Stark och Astrid Lindgren så klart.

Aktuell: Med sin tredje barnbok ”Var inte avundsjuk, Sven!”