Kultur & Nöje.

2016-07-08 12:02
Anna Stadling är ständigt på väg.. Efter spelningen med Bo Kaspers orkester i Galtström är hon på gång med en egen konsert på Svartviks herrgård till veckan. Bild: Kerstin Stickler
Anna Stadling är ständigt på väg.. Efter spelningen med Bo Kaspers orkester i Galtström är hon på gång med en egen konsert på Svartviks herrgård till veckan.

Intensiv sommar för Anna Stadling

Sundsvallssångerskan Anna Stadling har ett kreativt flow som hon tackar sin femåriga son för.

– Jag har aldrig varit så produktiv och taggad som nu och känner mig tacksam över att få jobba med musik, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sommartid är jobbtid för Anna Stadling. Två stopp på hemmaplan blir det. Förra helgen sjöng hon duett tillsammans med Bo Kaspers orkester i Galtström. Och till veckan spelar hon på Svartviks herrgård.

– Sommaren innebär ofta spelningar och turnéer. Förra året var jag ledig tre veckor i sträck. Det var nog första gången som jag kunde ta det lite lugnare och umgås med familjen och min son.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I sommar blir det inte så mycket ledigt. Några dagar i stugan i Åvike innan konserten med Bo Kaspers orkester i Galtström, annars är det enstaka dagar mellan spelningarna. Anna Stadling gör konserter som duo med maken Pecka Hammarstedt, i turnén Sommarsverige med Patrik Isaksson, Uno Svenningsson och Tommy Nilsson och dessutom konserter med Linda Ström. Totalt blir det ett 30-tal spelningar under ett par hektiska sommarmånader.

– Det ska bli jättekul och jag känner mig lyckligt lottad som får jobba så omväxlande och med så många olika intressanta människor.

Familjen med på resor

Att kombinera musik och familj har sina utmaningar. Anna Stadling blev mamma 2011 och sonen John Henry är i dag 5 år.

– Han är ibland med på mina spelningar och resor och vi har ofta kul tillsammans, men det var lättare att ta med honom när han var lite mindre. Mormor i Sundsvall ställer ofta upp som barnvakt och vi försöker ta vara på dagarna mellan spelningarna och göra något extra av dem.

Att bli mamma har inneburit en kreativ boost för Anna Stadling som artist och har givit karriären en ny inriktning. 

– Jag blev mamma sent i livet och då blir det andra saker som blir viktiga. Jag har mer och mer upptäckt hur intressant det är att sjunga och berätta om saker som sätter spår i livet.

Kommunicera med sång

Under mammaledigheten med John Henry började hon spela och sjunga låtar hon hade växt upp med och ur detta föddes succéalbumet ”Stadling/Cash” med Johnny Cash-låtar. Det följdes upp med ett egenskrivet album ”Av timmarna som gick utan dig minns jag nästan ingenting”, tillägnat sonen. 

– Jag trodde inte att det var möjligt att vara så produktiv, framför allt inte i ett sådant här skede i livet. Några av låtarna på albumet har kommit till när Jonte har krupit omkring på golvet där jag har suttit och sjungit barnvisor i mängder. Sången blev ett väldigt konkret sätt att kommunicera på eftersom vi inte kände varandra till en början. 

Uppväxt i Sundsvall

Anna Stadling är född och uppväxt i Sundsvall men lämnade stan redan som 16-åring för att gå musiklinjen i Härnösand.

– Jag var målmedveten och visste att jag ville hålla på med musik, men var ändå osäker på mitt eget uttryck och vad jag egentligen ville. Det tog många år för mig att hitta mitt utryck.

Mental träning

Nu försöker hon hjälpa unga artister och jobbar som musikcoach på en folkhögskola.

– Då handlar det mycket om mental träning som jag saknade i min egen utbildning. Man måste börja med sig själv, det är kanske något som jag önskar att jag hade kommit till insikt om tidigare. Jag känner igen mycket i dessa ungdomar och jag har också fått en mer förlåtande inställning till mig själv tack vare det. 

Hon har spelat en del i Sundsvall genom åren och bland annat gjort några uppskattade sommarkonserter i Spikarö kapell tillsammans med Pecka Hammarstedt. Årets sommarkonsert på Svartviks herrgård går lite i samma anda.

– Det blir en helkväll med låtar från alla mina skivor men också favoriter från John Holm, Imperiet, Cash och en lite hemlig Evert Taube.

Efter den hektiska sommaren följer en minst lika hektisk höst. I september startar inspelningen av en ny skiva som Anna gör tillsammans med Andreas Mattsson som låtskrivare och producent. Dessutom blir det en julturné med amerikanska jullåtar.

– Jag är så tacksam över att få hålla på med musik och att det finns en publik som vill lyssna på mig.

Fakta

Namn: Anna Stadling

Född: 1970 i Sundsvall

Bor: I Stockholm

Familj: Sambo med musikern Pecka Hammarstedt. Sonen John Henry, 5 år

Yrke: Sångerska, låtskrivare, producent

Karriär: Var Lars Winnerbäcks kvinnliga sidekick i bandet Hovet i närmare tio år. Har slätt fyra soloskivor och två tillsammans med Idde Schultz. Har sjungit med bland andra Lisa Nilsson, Annifrid Lyngstad, Olle Ljungström, Helen Sjöholm och Staffan Hellstrand

Aktuell: Turnerar flitigt i sommar med bland annat en konsert på Svartviks herrgård den 14 juli