Kultur & Nöje.

2017-06-09 12:00
Linus Björnstam och Bastard barock (bild) är några av artisterna som uppträder under sommarens kammarmusik­festival i Sundsvall.
Linus Björnstam och Bastard barock (bild) är några av artisterna som uppträder under sommarens kammarmusik­festival i Sundsvall.

Högklassig kammarmusik hela sommaren – gratis

Sundsvalls kammarmusikfestival startar i helgen och fortsätter på onsdagar hela sommaren med gratiskonserter i GA-kyrkan. Kyrkans nyrenoverade orgel lyfts fram i tre konserter, men sommaren bjuder även på Puccinis ”Tosca”, stumfilm, konsert med en marimba-duo och fagottmusik.

Sundsvalls församling har en lång tradition att bjuda på sommarmusik. Sedan 2011 har det gått under namnet Sundsvalls kammarmusikfestival. Precis som tidigare år blir det konserter varje onsdag under sommaren, med några extra konserter inlagda på andra dagar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Festivalgeneralen Yamandú Pontvik berättar att intentionen är att erbjuda Sundsvallsborna musikupplevelser under sommarkvällarna när mycket av stadens kultur i övrigt har tagit semester.

– Just kammarmusiken passar så bra i kyrkorummet, det är för det mesta akustiskt och behöver inga mikrofoner eller annan teknik.

Flyttar till GA-kyrkan

Tidigare år har konserterna hållits i Martin Luther-salen i Kyrkans hus, men i takt med att publikintresset har vuxit har den blivit för liten. Nu flyttar man i stället till GA-kyrkan och publikkapaciteten växer från 150 till 600 personer.

– Vi tar inget inträde, alla konserter är gratis och det är en stor glädje att kunna erbjuda ett så varierande och högklassigt program till Sundsvallsborna och alla som besöker stan under sommaren, säger Yamandú Pontvik.

Festivalen ger utrymme för både det förväntande och det annorlunda.

– Vi har strävat efter att bjuda på högklassiga nusikupplevelser och som vanligt vill vi ha en bredd i repertoaren med både traditionellt och nyskapande. Det är som att göra en pizza, tomatsåsen är ett måste men du vill garnera med något spännande och hitta nya smaker, säger Yamandú Pontvik.

Bland konserterna kan nämnas sopranen Christina Larsson Malmberg som har rötter i Sundsvall. Tillsammans med Linnékvintetten framför hon John Dowlands melankoliska sånger.

Riksspelmansduon Dråm spelar bland annat säckpipa och harpa och gör en konsert i reformationens spår med anledning av att det i år är 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser i Wittenberg.

Sundsvallsmusikern Linus Björnstam bjuder på fagottmusik från 1700-tal till nutid.

En annorlunda upplevelse i kyrkan blir när den klassiska stumfilmen ”La passion de Jeanne d´Arc” visas ackompanjerad av Hampus Lindwall på kyrkans orgel.

Det blir opera i kyrkan i form av Puccinis ”Tosca” och så avslutas konsertsommaren traditionsenligt onsdagen den 16 augusti med Opera sing-a-long.