Kultur & Nöje.

2017-06-22 20:11
Bild: Lia Jacobi

Hedvig sommarjobbar som lindansare

16-åriga Hedvig Sätherberg har ett annorlunda feriejobb. I sommar är hon en av artisterna i Cirkus Elviras Sommarskoj på Norra berget.

”Cirkusen är en egen värld där det finns plats för fantasi”, säger hon. 

I sommar hittar man Hedvig Sätherberg bland de färgglada cirkusvagnarna och cirkustälten på Norra berget. När ETC Sundsvall träffar henne sitter hon i en av vagnarna och klappar hunden Hugo (som också har en roll i föreställningen).

Totalt blir det 50 föreställningar under fyra veckor och två gånger per dag står Hedvig i manegen tillsammans med de andra artisterna. Hennes specialitet är att gå på slak lina.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag var med förra året också men i år har jag ett nummer där jag ska gå på lina och där det blir mer fokus på mig, berättar hon.

Ser enkelt ut

När Hedvig visar ser det så enkelt ut. Avslappnat kliver hon upp på repet, tar några steg framåt, sätter sig och till och med lägger sig ner på det smala repet.

Hedvig är en naturbegåvning, menar cirkusdirektör Tomas Jerbo.

– Att gå på slak lina är väldigt svårt men redan första gången Hedvig provade så behärskade hon linan som få andra. 

Tillsammans med en av de andra artisterna, Anna Stickler, kommer hon även att göra ett världsunikt trick på linan.

– Vi har inte sett någon annan som gör ett nummer där två dansar tillsammans på slak lina samtidigt. Det ska vi göra.

Tidigt intresse 

Cirkusintresset väcktes redan som liten. Hedvigs storasyster var intresserad av Japan och anime och en av filmerna utspelades på en nycirkus. 

– Jag var kanske 6–7 år och blev väldigt fascinerad av cirkuskonsten och tänkte att det där vill jag också hålla på med. På den tiden fanns ingen cirkusträning i Sundsvall så jag började med gymnastik i stället, berättar hon.

Vågade inte

När sedan Sundsvalls stadscirkus startade sin verksamhet ville Hedvig vara med men vågade först inte.

– Det var en kompis mamma som till sist drog med mig till deras träningar och det var jättekul. Det kändes som att komma in i en helt ny värld. Det var mer fritt och fantasifullt än gymnastiken och det fanns plats för experiment. Det är inte heller något tävlingsmoment, ingen tävlan om att vara bättre än de andra.

Framtid inom cirkus

Nu har Hedvig tränat cirkus i två år och via träningen fick hon chansen att vara med i Cirkus Elviras sommarshow. Och hon vill fortsätta med cirkus.

– Jag vill hålla på med nycirkus och har sökt cirkusgymnasiet i Stockholm. För att bli antagen är det både tester och betyg som gäller. Jag får besked i juli om jag kommer in.

För Cirkus Elvira är det en viktig del i verksamheten att erbjuda ungdomar jobb. I år är det cirka 20 personer som jobbar med cirkusen, varav åtta står på scenen, de flesta är sommarjobbande ungdomar.

– Det är en del i vår tanke att lyfta cirkuskonsten. För de ungdomar som tränar på Sundsvalls stadscirkus ska det finnas ett nästa steg, en arbetsplats, där de kan få jobba och få betalt, säger Tomas Jerbo.

Hedvig Sätherberg

Ålder: 16 år

Familj: mamma, pappa, en storasyster och en lillebror samt en katt

Bor: Haga

Utbildning: Har precis gått ut grundskolan och sökt in på cirkusgymnasiet i Stockholm

Fritid: Cirkus, djur, promenader, teckna. ”Jag gillar också att lära mig saker, har till exempel lärt mig alla medicinska namn på benen i kroppen”

Aktuell: Sommarjobbar som cirkus­artist och lindansare på Cirkus Elvira