Kultur & Nöje.

2017-08-11 12:00
 • 2015 - Ola Salo Foto: Per Olert
  2015 - Ola Salo
 • 2014 - Miss Li Foto: Per Olert
  2014 - Miss Li
 • 2013 - Mando Diao Foto: Per Olert
  2013 - Mando Diao
 • 2017 - First Aid Kit
  2017 - First Aid Kit

Femårsjubileum för succé-festivalen i Fagervik

Nu laddar gänget bakom Folkan Waterfront för femårsjubileet av festivalen som blivit en snackis i artistkretsar. Hur bygger ideella krafter en sådan succé? undrade vi och tog ett snack med Dag, Sofia, Denise, Morteza och Emelie om minnen, lärdomar och mod.

 

2013 Våga!

Premiäråret: Mando Diao. Telefonen ringer på kontoret. Mando Diao har gjort dundersuccé med sina Gustav Fröding-tolkningar och letar efter folkparker att spela i. ”Vi heter Folkets Hus, men vi har ingen park”, svarar verksamhetschefen Christina Thornman och lägger på.

– Jag satt bredvid och tänkte att det där får vi inte missa. Har vi ingen park får vi väl ordna en. Så vi ringde tillbaka och sa ja. Sedan började vi leta efter en plats att vara på, säger Emelie Öberg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har en lång tradition av att ha stora artister hos oss, på 1980-talet spelade till exempel Cornelis Vreeswijk, Totta Näslund, Björn Afzelius och Mikael Wiehe här. Alla upplevde att de möttes av en speciell värme – så även om det här var helt nytt och mycket större för oss fanns både resurser i huset och självkänsla nog att ta sig an utmaningen, säger Dag Jonzon.

När det var klart med Fagerviksfältet byggdes folkparkskänslan från grunden. Alla 160 folketshusare bidrog med det de kunde. Många frågor var svåra: Hur mycket plats tar 4500 personer? Hur många toaletter behöver man? Hur mycket mat behöver det finnas i restaurangtälten? Ungdomarna vände sig till andra festivalarrangörer och frågade, frågade, frågade.

På kvällen den 9 augusti är konserten med Mando Diao i full gång och Emelie Öberg klättrar upp i ljuspelaren bakom scenen och ser ut över 4500 personer som njuter i sommarkvällen.

– Jag vet att jag rös och tänkte: herregud, vilket folkhav!

Vad lärde ni er första året?

– Att saker oftast är lättare att genomföra än de verkar i huvudet. Och att 70 000 kvadratmeter är väldigt stort. Vi tog ut möbler, tält och saker till fältet för att bygga miljöer, men när vi pytsat ut dem såg det så futtigt ut. Året efter tightade vi ihop området, för att det blir mysigare så.

2014 Kämpa!

Trombåret med Miss Li. Andra året började gänget lära sig att bygga tält. Det är ett svårt och tungt arbete, tälten är enorma. Morteza Heidari, 21, skakar på huvudet och berättar:

– På fredagskvällen var vi klara och allt kändes lugnt. Någon sa till mig att jag kunde åka hem lite tidigare, så jag gjorde det. Sedan började det komma sms och telefonen ringde och ringde. När jag svarade fick jag höra att det gått en tromb genom området, att allt vi gjort var förstört, och att vi måste vara tillbaka klockan sju på lördagsmorgonen för att börja om från början.

– Halva området låg som plockepinn, tromben hade vänt upp och ner på ett 30 meter högt tält. Men när festivalen drog igång vid lunch, hade vi skaffat nya tält och kassa-apparater och allt stod på plats igen. Till och med naturkatastrofer klarar vi av, skrattar Dag Jonzon, men konstaterar att det blev en förlust på flera hundra tusen kronor det året.

– Det året var det mycket diskussioner i media om att det var killar som tagit över scenerna. Därför var det extra härligt att ha bokat Miss Li, det var som att hon var gjord för området med sin musik och härliga utstrålning, säger Emelie Öberg.

2015 Förfina!

Smartare med Ola Salo. 2015 var ett år utan större missöden.

– Musiken var fantastisk – först hade vi förbandet Hurricane Love. De var ganska nya då, men lyckades jobba upp en fantastisk stämning som liksom sög alla in mot scenen, och sedan kom Ola Salo som ju är en klass för sig, säger Emelie Öberg.

De började få ordning på logistiken. Det mesta av det som används för att bygga miljöerna står till vardags i Folkets hus i Söråker. Och det som de har en vecka på sig att flytta till fältet, ska tillbaka på en dag.

– Årets största lärdom var därför att organisera packandet och flyttandet av saker, så att allt kom på rätt plats direkt, säger Emelie Öberg.

2016 Ha lite flax!

Turbokningen Miriam Bryant. Hon slog igenom stort med Så mycket bättre 2016, men Folkan Waterfront hade bokat henne flera månader tidigare. Hon var precis en sådan förebild som de vill ge sina ungdomar: en tjej med en skarp hjärna som är kompetent och orädd.

– I och med att vi bara har en huvudakt, så försöker vi alltid hitta någon som är populär i flera åldrar. Men det blev bättre än vi hade kunnat tänka oss med Miriam när hon gjorde sådan succé och även sjöng med Sven Bertil Taube, säger Dag Jonzon.

2017 Tänk större!

Världsartister på Fagervik: First Aid Kit. På lördag står First Aid Kit på scenen. På fältet i Fagervik kommer det att stå fans från Frankrike, Nederländerna, USA, Spanien ... Det svenska bandet som erövrat världen har i år bara gjort tre andra spelningar i Sverige och förköpet av biljetter har aldrig varit större. Gänget på Söråker Folkets hus hoppas att det ska bli en lika minnesvärd kväll för bandet som för de som kommer och tittar.

– Vi har förstått att det snackas om vår spelplats i musikkretsar, eftersom den är lite annorlunda. Så vi hoppas att de inte kommer att glömma spelningen här i första taget, skrattar Emelie Öberg.