Kultur & Nöje.

2015-08-14 10:26
Patrik Witkowsky har gjort en film om att flytta över makten till de anställda. ”När man är reducerad till att bara lyda order är man inte motiverad att lösa viktiga samhällsfrågor. Med mera inflytande får man också en mer kompetent befolkning.” Bild: Kerstin Stickler
Patrik Witkowsky har gjort en film om att flytta över makten till de anställda. ”När man är reducerad till att bara lyda order är man inte motiverad att lösa viktiga samhällsfrågor. Med mera inflytande får man också en mer kompetent befolkning.”

Ekonomisk demokrati engagerar

Vi lever i ett demokratiskt samhälle, men hur demokratiskt är vårt arbetsliv? I filmen ”Kan vi göra det själva?” presenterar Patrik Witkowsky, dokumentärfilmare från Sundsvall, modellen med arbetarägda företag.

– Jag vill visa vad som kan hända om man bygger in de rättigheter vi har som medborgare i arbetslivet, säger han om filmen som just nu visas på festivaler runt om i landet.

Så gott som alla svenskar tycker att demokrati är något bra. Men varför är då våra arbetsplatser icke demokratiska där cheferna bestämmer och de anställda lyder? 

Den tankeställningen hos dokumentärfilmare Patrik Witkowsky födde arbetet med filmen Kan vi göra det själva? om ekonomisk demokrati.

– Jag vill visa hur ett ekonomiskt system kan fungera om de som arbetar har det avgörande inflytandet över de centrala ekonomiska frågorna i samhället, säger Patrik Witkowsky.

Ekonomisk demokrati handlar om att flytta makten över ett företags produktionsmedel från ägarna till arbetarna – helt enkelt att de anställda äger produktionsmedlen eller hyr in dem. Ett system som bland annat innebär att cheferna är framröstade av personalen.

Tillbaka till Sundsvall

Patrik Witkowsky är 27 år gammal och uppvuxen på Alnön i Sundsvall, där han nu åter bor. Han har en kanditatexamen i kultur- och samhällsanalys från Uppsala universitet och har studerat film i USA och Sverige. 

Många kallar ekonomisk demokrati för kommunistiskt flum, men Patrik Witkowsky håller inte med.

– Den modell vi lyfter fram bygger på marknadsekonomi. Kommunism handlar om statligt ägande och hierarkiskt styrande, det här är något helt annat, baserat på gamla, liberala idéer, säger han och fortsätter:

– Jag tycker snarare det system vi har i dag, med centralstyrda avtal världen över, är på väg mot en mycket mera byråkratiserad värld där individen får mindre och mindre svängrum.

Miljömedvetenhet

Patrik Witkowsky ser ekonomisk demokrati som en naturlig förlängning av politisk demokrati och att den är en rimlig modell för att handskas med samhällsproblem som miljöförstöring och folkhälsa.

– Det har skett en explosionsartad utveckling av stressjukdomar och forskningen visar tydligt att det ofta är sammankopplat med lågt inflytande på jobbet. Och om ett företag ägs av dem som bor på platsen är det mindre troligt att de spottar ut gifter där deras barn ska leka, säger han.

Det finns förstås utmaningar, det är Patrik Witkowsky medveten om.

– Det här är inte paradiset. Inte många tycker att det är fantastiskt att sitta i bostadsrättsföreningen men gör det ändå för att man känner att man får inflytande.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Kan vi göra det själva?

Dokumentärfilm om ekonomisk demokrati som hade premiär i maj. Bland de intervjuade finns Noam Chomsky, Kajsa Ekis Ekman, Janerik Larsson och Bo Rothstein.

Filmen är gjord av Patrik Witkowsky, Jesper Lundgren samt André Nyström och Nils Säfström, och är politiskt oberoende. 

I augusti visas den på Way Out West i Göteborg. Den har över 35 000 visningar på Youtube och har tidigare visats bland annat på Peace and love-festivalen.

Filmen finns att se gratis på nätet, ekonomiskdemokrati.se.