Kultur & Nöje.

2017-06-02 12:00
  • Den medelpadska skogen på Norra berget förvandlas till djungel när Kvartersteatern sätter upp ”Djungelboken”. Här är det Daniel Dahlquist som schakalen Tabaqui och Zsuzsanna Csepanyi som ormen Kaa.
    Den medelpadska skogen på Norra berget förvandlas till djungel när Kvartersteatern sätter upp ”Djungelboken”. Här är det Daniel Dahlquist som schakalen Tabaqui och Zsuzsanna Csepanyi som ormen Kaa.
  • I mitten Mowgli (Alfons Kammonen) omgiven av sina vargbröder från vänster: Cecilia Östlund, Ida Gulin, Edvin Hillbers, Mikael Hågestam, Frida Garate och Linnea Burefjord. Bild: Anna Olofsson
    I mitten Mowgli (Alfons Kammonen) omgiven av sina vargbröder från vänster: Cecilia Östlund, Ida Gulin, Edvin Hillbers, Mikael Hågestam, Frida Garate och Linnea Burefjord.

Djungeldjuren intar Norra berget

I sommar sätter Kvartersteatern Sundsvall upp Rudyard Kiplings odödliga berättelse ”Djungelboken” på Norra berget. Under de traditionella sommarspelen förvandlas den gröna barrskogen till en indisk djungel. 

Den seglivade våren hjälper knappast till med någon djungelkänsla när man vandrar längst stigarna upp mot Norra berget. Men uppe på toppen har produktionsteamet i Kvartersteatern byggt upp en djungelscen med en stor stentrappa, två stora hängbroar och en stor läktare. Premiären av ”Djungelboken” närmar sig med stormsteg. Under den sista veckan repeterar ensemblen för fullt. Men det känns lugnt och allt är i sin ordning inför första föreställningen, enligt Jessica H Oscarsson, manusförfattare och regissör. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi ser fram emot att få spela inför publik. Arbetet med föreställningen började redan i oktober och vi har repeterat cirka två gånger i veckan sedan februari, så nu är vi redo, säger hon.

Uppskattad tradition

Kvartersteatern Sundsvall har satt upp sommarföreställningar sedan 1994. Med åren har det blivit en uppskattad tradition och är även det som teatergruppen är som mest kända för. Ett stort antal klassiker har satts upp, bland annat ”Ivanhoe”, ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Robin Hood”. Och även spelplatsen har varierat, mellan Norra och Södra stadsbergen, Folkets park och Sundsvalls teaterkvarter. Men målgruppen har alltid varit densamma, menar Thomas Nordström, projektledare och skådespelare.

– Man kan kalla det för en tre-generationsteater. Mormor och morfar ska kunna ta med sig barnbarnen och alla ska tycka att det är underhållande. Och som vanligt kan man förvänta sig mycket äventyr och spänning, men även humor, säger han.

Ensemblen består av totalt cirka 25 skådespelare och tio produktionsarbetare, och alla är välkomna in i gemenskapen.

– Vi är en mångfaldig skara av människor från många olika bakgrunder. Det flesta har jobb på sidan om. I teamet finns allt från lärare och pensionärer till IT-tekniker och studenter. De yngsta är runt 18 och de äldsta är 60 plus, säger Jessica H Oscarsson.

Alla kan delta

Det är vanligt folk som spelar för vanligt folk. 

– Kvartersteatern är en ideell amatörteaterförening som driver verksamhet för barn, ungdomar och vuxna. Alla ska kunna delta på lika villkor, oavsett vilken bakgrund man har, säger Thomas Nordström. 

Det är två år sedan som Kvartersteatern spelade sommarteater senast och Norra Berget förvandlades då till Mattisskogen när ”Ronja Rövardotter” intog scenen. Men i år är det alltså dags för ”Djungelboken”. Och det är Rudyard Kiplings novellsamling som har legat som grund till föreställningen, inte filmerna. 

Egen version

– Vi har gjort vår egen version av den klassiska berättelsen om Mowgli. Och som vanligt har vi egenkomponerad musik, säger Thomas Nordström. 

Den 10 juni är det premiär och föreställningen kommer därefter att spelas till och med den 6 juli. 

Fakta

Kvartersteatern bildades 1979 under namnet Sundsvalls arbetarteater och kulturförening, i samband med att ett spel sattes upp till minne av Sundsvallsstrejken 100 år tidigare. 1984 bytte föreningen namn till Kvartersteatern.  

Kvartersteatern är en av Sundsvalls största ideella föreningar, har en stor barn- och ungdomsverksamhet men är kanske mest känd för sitt återkommande sommarspel med klassiker som ”De tre musketörerna”, ”Zorro” och ”Peter Pan”.

Årets föreställning bygger på Rudyard Kiplings ”Djungelboken”. Jessica H Oscarsson står för manus och regi, musiken är gjord av Eric Mathiasson som även spelar Bagheera. 

Bland skådespelarna finns även Zsuzsanna Csepanyi som spelar Kaa, Tony Könberg som Baloo och Alfons Kammonen som Mowgli. Totalt är omkring 35 personer inblandade i föreställningen som spelas mellan den 10 juni och den 6 juli.