Kultur & Nöje.

2017-11-17 12:00
  • Animerade ”Singing frogs”, turkiska ”The Half”, franska ”Heartstrings” och ”Dagen då min pappa blev en buske” (Nederländerna) och är några av filmerna som visas under filmfestivalen Buff Sundsvall i helgen.
    Animerade ”Singing frogs”, turkiska ”The Half”, franska ”Heartstrings” och ”Dagen då min pappa blev en buske” (Nederländerna) och är några av filmerna som visas under filmfestivalen Buff Sundsvall i helgen.

Buff Sundsvall ska ge mer bra film till barn och unga

I helgen blir det barn- och ungdomsfilmfestival på Kulturmagasinet i Sundsvall.

”Vi vill bredda filmutbudet och ge så många som möjligt tillgång till bra filmer”, säger festivalchefen Julia Jarl.

För andra året i rad blir det filmfestival med ung prägel i Sundsvall. När mörkret är som störst visas det kvalitetsfilm för allmänheten under hela helgen på Kulturmagasinet.

– Vi vill vara ett visningsfönster för bra film från många olika länder. Filmer som tar sin publik på allvar och berättas ur barns eller ungdomars perspektiv, säger Julia Jarl.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Hon är festivalchef för Buff, barn- och filmfestivalen i Malmö, som firar 35 år till våren. Med åren har festivalen blivit en viktig arena för film som riktar sig till en ung publik.

– Vi vill öppna möjligheterna för influenser från Europa och övriga världen och visa filmer som annars aldrig skulle visas i Sverige.

Sedan 2015 har en del av filmerna som visas på festivalen i Malmö även spridits till andra orter runt om i Sverige. Bland dem Sundsvall där Buff återkommer för andra året och där Film i Västernorrland, Folkuniversitetet och kommunen är medarrangörer.

Exklusiva visningar

I år blir det ett utökat utbud av filmer och andra upplevelser kring festivalen, med både skolvisningar och offentliga visningar av filmerna. Tolv kortfilmer fördelade på två kortfilmsprogram och fyra spelfilmer kommer att visas under helgen.

Även om filmutbudet är stort och att många unga redan konsumerar mycket film så påpekar Julia Jarl att många av de filmer som Buff lyfter fram aldrig skulle visas annars.

Jämställt filmutbud

– Filmutbudet är stort men förvånansvärt likriktat. Det gäller särskilt de filmer som vänder sig till en yngre publik. De kommer främst från USA och har ofta ett djur i huvudrollen. Även om det kan vara välgjorda filmer med fina budskap så vill vi bredda utbudet, hitta andra röster och perspektiv, säger hon.

Buff har till exempel ett helt jämställt filmutbud med lika många manliga som kvinnliga regissörer.

– Vi vill också lyfta fram film som tar upp viktiga ämnen. Med tanke på den aktuella #metoo-debatten så har vi till exempel visat flera filmer som tar upp problematiken om rätten till sin egen kropp, påpekar Julia Jarl.

Även andra kulturer och miljöer lyfts fram. Under festivalen i Sundsvall visas filmer från länder som Mexiko, Turkiet och Nederländerna.

Bland helgens filmer rekommenderar Julia Jarl särskilt den turkiska filmen ”The half”. Den handlar om en turkisk flicka som blir såld som brud till en man som har en intellektuell funktionsnedsättning.

– Den vann första pris vid vår festival i Malmö och fullständigt hyllades av den åttonde klass som var vår ungdomsjury.

För alla

Julia Jarl tycker att hela familjen ska passa på att se film i helgen.

– Man behöver inte vara barn eller ung för att kunna se filmerna på festivalen, de passar för alla åldrar.

Varför behövs Buff Sundsvall?

Åsa Ulander (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden:

– Barn och ungdomar ser mycket film och går oftare på bio än äldre. Tyvärr är barnfilmsutbudet på biograf och andra visningsfönster begränsat. Därför att det viktigt att Buff finns och jätteroligt att festivalen återkommer till Sundsvall.

Marie Nilsson, filmchef, Film Västernorrland:

– Buff Sundsvall ger en fantastisk möjlighet att sätta extra fokus på film i skolan. Med tanke på att rörlig bild, film och media tydligt lyfts fram i läroplanen är det viktigt att ge kunskap och inspirera pedagoger hur man kan arbeta fördjupat med film i klassrummet.

Buff Sundsvall

Under helgen 17–19 november kommer två kortfilmsprogram och fyra spelfilmer att visas på Kulturmagasinet. Filmerna kommer också att visas som skolbio på Filmstaden 21–24 november.