Kultur & Nöje.

2017-03-17 12:00
  • Gunnar Hall Jensen i Film Västernorrlands biograf.  "Jag vill titta mot ljuset och att publiken ska känna hopp och kärlek mot dem man möter. Det finns inga offer i mina filmer", säger han.  Bild: Oscar Eriksson
    Gunnar Hall Jensen i Film Västernorrlands biograf. "Jag vill titta mot ljuset och att publiken ska känna hopp och kärlek mot dem man möter. Det finns inga offer i mina filmer", säger han.
  • Madhow Raje är huvudkaraktären i filmen "En indisk handelsresande i Norrland".  Bild: Måns Berthas
    Madhow Raje är huvudkaraktären i filmen "En indisk handelsresande i Norrland".

"Jag vill visa ett levande Norrland"

Klichébilden av Norrland: fabriker läggs ner, städer töms och människor flyr. Men när dokumentärfilmaren Gunnar Hall Jensen utforskar landets nordligaste platser i sällskap av sina karaktärer är det en helt annan bild som målas upp. 

"Jag ser ett väldigt levande Norrland och undrar varför det inte är någon som berättar om detta", säger han.

Gunnar Hall Jensen tänder lamporna i biosalongen i Film Västernorrlands lokaler på Norra Järnvägsgatan. Hans senaste dokumentärfilm har precis haft premiär på SVT, En indisk handelsresande i Norrland. Filmen handlar om den 79-årige Madhow som föddes i Calcutta men emigrerade till Sverige för 50 år sedan. Han arbetar som försäljare av plastpåsar och reser runt till småföretagare i Norrland.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– För mig är det viktigt att händelserna utspelar sig nu. Jag hörde talas om Madhow och hans historia. När jag fick veta att han fortfarande reser runt tog jag kontakt med honom direkt. Det naturliga hade kanske varit att göra en retrospektiv historia, men det är inte min grej, säger han.

Så tillsammans med Madhow gav sig Gunnar Hall Jensen ut på de norrländska vägarna. De möter pizzabagare, begravningsentreprenörer och grönsaksodlare och reser från Husum i söder till Kiruna i norr. Samtidigt träder en ny karaktär fram i filmen: Norrland. 

– Många filmer skildrar en landsbygd i förfall. Ofta projekterat genom filmskaparnas egna deppighet. En klassisk svensk centralmakts melankoli. Det var inte den bilden jag såg, säger han. 

En mörkare värld

Att Gunnar Hall Jensen letar efter de ljusa aspekterna av tillvaron i sina dokumentärer är ingen slump. För några år sedan tog han ett ideologiskt beslut. Han testade att se på sig själv och vad som hände när han konsumerade dokumentärer om striderna i Tjetjenien och om slaget om Mogadishu. Resultatet blev en känsla av depression och maktlöshet. 

– Då började jag fråga mig själv vilken funktion en dokumentärfilm ska ha. Tittar man på någonting som man inte direkt kan påverka så blir världen bara mörkare. Det är väldigt viktigt att de här dokumentärerna görs och lyfter problemen. Men jag ville titta mot ljuset och göra dokumentärer där man känner hopp och kärlek till de man möter. Det finns inga offer i mina filmer, säger han.

Två riktningar växte fram i Gunnar Hall Jensens filmskapande. Dels de kommunikativa filmerna som ofta produceras i samarbete med SVT. Och dels de mer existentiella där han själv står som huvudkaraktär. Hit hör bland annat en av hans första dokumentärer, Gunnar Goes Comfortable. I sällskap av en 250-kronorskamera reste Gunnar Hall Jensen jorden runt för att försöka förstå sig själv och varför hans egen personlighet gör livet så obekvämt. 

– Det blev ett genombrott för mig, konstnärligt. Det var då jag började utveckla mitt eget språk och min identitet som filmskapare. Svenska filminstitutet hade en tävling och jag skickade in en VHS på vinst och förlust. Och jag vann, säger han. 

Dokumentera mannen

Förberedelserna inför nästa projekt är redan i full gång och har fått arbetstiteln, "Amundsen klarade aldrig detta". Tanken är att Gunnar Hall Jensen återigen ska utforska den existentiella delen av sitt filmskapande. Dokumentären kommer att forska i den moderna nordeuropeiska mannens känsloliv och jämföra det med tidigare generationer. Detta vill Gunnar Hall Jensen göra bland annat genom att kritisera den norska nationalhjälten Roald Amundsen. 

– Han är en av Norges mest ansedda upptäcktsresande. Han var bland annat den första att segla genom Nordvästpassagen. Men han klarade aldrig att hantera sina relationer. Han var en skitstövel privat. Så länge han var framgångsrik så slapp han undan. Och det finns faktiskt en polarexpedition som han inte heller klarade av. Tanken är att jag ska göra den tillsammans med ytterligare en man och samtala på vägen om just manlighet. Motorn i dokumentären kommer att vara om vi klarar det eller inte, säger han.

Fakta

Gunnar Hall Jensen har producerat dokumentärfilmer i snart 25 år. Ibland jobbar han i större team och ibland nästan helt själv.
Här är några av hans produktioner: 

Gunnar Goes Comfortable (2003) I Gunnar Hall Jensens debutdokumentär utforskar han varför hans egen personlighet gör livet så obekvämt. Med en billig amatörkamera ger han sig i väg på en resa världen runt och in i sig själv.

Gunnar Goes God (2010) Har vi för mycket av allt, och för lite av det som betyder någonting? Gunnar Hall Jensen reser iväg, tillsammans med sitt filmteam, på en existentiell resa till världens äldsta kloster i Sahara. 

Hör mina ord som står raka, hårda (2014) Poesin i första hand. En film om poeten Håkan Petterson som trots sin cp-skada lever ett hårt liv med mycket alkohol, bråk och relationer. 

Pimplare från Syrien (2014) Per Asp från den lilla byn Junsele får en integrationsidé. Han erbjuder byns nya invånare att följa med ut på isen och lära sig allt om konsten att pimpla. 

En indisk handelsresande i Norrland (2017) Försäljaren Madhow Raje är förälskad i Norrland. Han emigrerade från Indien till Sverige för snart 50 år sedan. Vi får följa med när han besöker kunder och gamla bekanta runt om i Norrland. Finns på SVT Play.