Kultur & Nöje.

2017-02-24 12:00
 • Jordskred har varit flitiga med liveframträdanden. Här från en spelning på Torslundafestivalen utanför Uppsala. Till höger: Bandet radar upp sig framför turnébussen inför Lidingö Rock förra året. En tävling för osignade band som Jordskred vann.
  Jordskred har varit flitiga med liveframträdanden. Här från en spelning på Torslundafestivalen utanför Uppsala. Till höger: Bandet radar upp sig framför turnébussen inför Lidingö Rock förra året. En tävling för osignade band som Jordskred vann.
 • Jordskrev på Café Mono i Oslo och L.U.S.A. Spacefest i Gryttjom.
  Jordskrev på Café Mono i Oslo och L.U.S.A. Spacefest i Gryttjom.
 • Omslaget till nya skivan ”Lavin” har gjorts av Ellinor Ljunglöf.
  Omslaget till nya skivan ”Lavin” har gjorts av Ellinor Ljunglöf.

"Det är coolt att vara politisk"

Sundsvallsbandet Jordskred vill skaka om hela Sverige med sin 70-talsinfluerade progg. Nya skivan släpps i morgon lördag med releasefest på Grönborgs.

Förra våren släpptes första skivan Vågar du? – en ep med sex låtar. Sedan dess har bandet turnerat flitigt och även jobbat fram de nya låtarna som finns på den kommande skivan, Lavin.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Många av låtarna på skivan har vuxit fram under nästan ett års tid och vi har spelat många av dem live, säger Henrik Ekdahl, bandets sångare, ideolog och textförfattare.

Han beskriver Lavin som tyngre, allvarligare och mer suggestiv, där den första var mer naiv och hippie. Men precis som tidigare är låtarna tydligt politiska.

– Det handlar fortfarande om ett gröna vågen-tänk, tillbaka till naturen och att leva mer naturligt. Men även om samhället orättvisor, hur systemet slår mot de maktlösa och musiken som subversiv kraft.

Inspelad på Stornäset

Den nya skivan är inspelad under december och januari i Studio Ladan på Stornäset, Alnö och Jordskred har plockat mycket inspiration från 70-talets hårdrock à la Led Zeppelin och från den svenska proggen. Bandet har beskrivit sig själva som ännu ett ”snubbkluster som söker uppmärksamhet med barfota-flum, moder jord och den där retrogrejen från 70-talet”.

– Det coola med proggen var att man kunde förena musiken med en progressiv och revolutionär kraft på ett bra sätt. Visst kunde proggen vara flummig och naiv, men jag gillar hur de förde in politiken i musiken med ett uppenbart syfte att förändra folks världsbild.

Henrik Ekdahl är gärna politisk på scenen.

– Det är coolt att vara politiskt och våga ta ställning. Vi lever i en tid där det finns krafter som vill kuva dig och som inte vill att du ska tro på något.

Musiken skapas tillsammans i bandet och sedan skriver Henrik texterna till låtarna.

– Jag fångar upp känslor, orättvisor, något jag har läst om i ETC, saker som jag går i gång på, kommentarer, bilder och ord som jag kan få från olika håll. Jag gillar att budskapen går hand i hand med musiken. Lite agitation när man står på scenen.

Samtidigt är Henrik Ekdahl avslappnad till sitt skapande.

– Det är också skönt med kultur och musik, att orden inte behöver tas bokstavligt. Gillar man våra låtar är det helt okej att bara digga utan att fundera så mycket på vad som sägs. Kan vi sedan kan väcka frågor, ge någon lite energi och få folk att börja tänka så är det fint.

Efter skivsläppet ska Jordskred ut och spela runt i Sverige under turnénamnet Hela Sverige skakar.

– Vi vill komma ut även på små orter i Norrlands inland och ställen där det kanske inte händer så mycket.

Livespelningarna är viktiga för bandet.

– Det är tufft att åka runt i vår turnébuss. Vi trivs också mycket bra tillsammans och turnéerna brukar vi beskriva som ett gemenkaos. Det är fint att vara tillsammans men ofta går allt åt helskotta, vi har sällan koll på läget, berättar Henrik Ekdahl.

Jordskred

Jordskred består av Henrik Ekdahl (sång), Marcus Nilsson (bas), Mikael Engström (gitarr), Oskar Forsberg (gitarr) och David Killander (trummor). Bandet släppte ep:n Vågar du? 2016. Den 25 februari är det release för nya plattan Lavin. Releaseparty med gratis inträde blir det på Grönborgs samma kväll. Där medverkar även duon Merlin (Elin Nylander och Emelie Vikberg Wernström) samt dj som kör retrodisco.