Krönika. Ida Oscarsson.

2017-10-10 06:00

Vi måste orka utbilda rasisterna

Om man kan bemöta deras känslor och tankar med respekt, kärlek och fakta.

 Jag orkar inte skriva en enda rad om högerextremism, rasism och nazism egentligen. Det finns nog ingen rasist som skulle läsa en sådan krönika eller ens skulle fatta vad som är sant i den världsbild som jag har. För våra världsbilder är så olika.

På ena sidan står människor som förnekar Förintelsen, som läser litteratur som stärker deras åsikter, vars känslor stämmer överens med den världsbild som förs fram. Som inte kan sin historia på riktigt.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Jag orkar inte riktigt utbilda, för det skulle ses som jag för vidare min egen påstådda hjärntvätt.

Jag är personligt, själsligt berörd av det som kan ske. Mitt barn är inte vit. Så givetvis är jag livrädd för hennes skull. En dag för några veckor sen så satt jag i bilen med hennes pappa och vi pratade om rasism.

”Det som alla gör fel är att man inte lyssnar på SD.” sa han.

”Hur menar du?” frågade jag och kände mig genast lite provocerad.

”Jo, antingen ignorerar man dem eller så lyssnar man inte när man väl pratar med dem. Och det gör det bara värre. De är ju rädda och om man förtrycker rädda människor blir de aggressiva. Då blir det farligt.”

”Jag har ju pratat med nazister. Och lyssnat på vad de har att säga och bemött deras åsikter. Jag har bekräftat deras rädslor, men frågat vad det värsta som kan hända är? Vad är det värsta som kan hända med invandring?”

Så fortsätter han att berätta att han tror det handlar om att deras trygghetsbehov upplevs vara hotat, därför är de rädda. Det tror jag kan stämma.

De flesta i alt-right rörelsen i USA verkar prata om hur de är en minoritet och att man vill radera vitas historia.

Patrik Hermanssons avslöjanden efter hans wallraffande bland högerextrema grupper i USA och England vittnar om detsamma. Hans ord var något med ”unga, rädda, aggressiva män med vapen”.

Ja, det är en läskig bild som målas upp. De vill slåss för sin överlevnad, de verkar tro att deras säkerhet är hotad på riktigt. Då blir det hat till slut.

”Jag är svart. Jag har rätt att bli arg på dem.” Utbrister han där i bilen. Jag vet att han har rätt. Och ser i hans ögon att han kommit till insikt. Att lyssna på rädda, högerextrema människor behöver kanske inte vara farligt. Om man kan bemöta deras känslor och tankar med respekt, kärlek och fakta. Om man orkar utbilda.

Ida Oscarsson
Ida Oscarsson 

Hästtokig naturnörd bosatt i Härnta som studerar vid Mittuniversitetet. Diggar vego, kulturöverskridande möten och barfotaskor.