Krönika. Linn Fjällmo Vestin.

2017-08-22 06:00

Vi är fastnaglade av kroppsidealen

Överlag så går underhållet av en kvinnlig kropp ut på att ta bort saker som naturligt växer på den. Borde inte samma regel gälla fingernaglar?

Jag är en sån person som bryr mig väldigt lite om hur folk ser ut. Ungefär noll procent för att vara exakt. Så länge du typ tvättar dig så att du inte luktar halvt förruttnat skunklik begravt i mögelost från Provençale så har jag inga vidare kommentarer. Men säg den regel som inte saknar ett undantag. Och mitt undantag heter långa naglar … Det är bara en ytterst personlig åsikt och inget som bör röra någon annan människa i ryggen. Men rör du mig i ryggen med din Nightmare-on-Elm-Street-liknande nagel, ja då kan jag inte hållas ansvarig för mina handlingar.

Det leder in mig på den här sjukt populära och utbredda idén om att modifiera och ”rätta till” den kvinnliga kroppen. Att fila, peela och pilla bort allt som kan upplevas äckligt eller ofräscht – vilket ju verkar vara ungefär det värsta en person av kvinnligt kön någonsin kan vara. Men av någon anledning så verkar det finnas en relativt väletablerad uppfattning om att ett innehavande av just långa naglar skulle göra en fräsch … Vilket för mig känns lika logiskt som om vi till exempel skulle tycka att blod vore snuskigt endast ifall det kom ut ur en specifik, kvinnligt kopplad kroppsöppning. Tänk om vi skulle gå runt och tycka det, liksom? Det skulle ju vara helknasigt!

Överlag så går underhållet av en kvinnlig kropp ut på att ta bort saker som naturligt växer på den. Som hår, till exempel. Allt hår under armhålor, på ben, ögonbryn, överläpp, kön, ja till och med anus, ska avlägsnas för att uppnå komplett fräschhet. Borde inte samma regel gälla fingernaglar?

För tänker en efter så är det definitivt mer ofräscht – i dess rätta bemärkelse – med långa naglar än med korta. De går lättare sönder, en högst obehaglig känsla uppstår om en skrapar dem mot någonting och – inte minst – det är rena rama bakteriehärden.

Allt klarnar helt plötsligt! När vi till exempel ser en reklamtavla med en tjej som står och suger lite trånande och busigt på sitt finger så är det inte för att vara sexig. Det är för att hon är hungrig, stackaren, och har gömt lite rester där i nageln sen lunch som hon diskret passar på att suga i sig under fotograferingen. Alla vet vi ju hur långdraget det kan bli på såna där photo shoots och då måste en faktiskt få i sig lite blodsocker, så att en orkar med resten av dagen.

Då kan en ju undra varför det ser ut som det gör. När det inte är vare sig funktionellt, logiskt eller – subjektivt menat – särskilt snyggt i alla lägen. Men, som med allt annat, så beror det bara återigen på de sjukliga och högst obegripliga ideal som ställs på kvinnor och deras kroppar, ideal som det inte är meningen ska vara vare sig praktiska eller – i vissa fall – inte ens möjliga att uppnå på naturlig väg.

Inget nytt under solen alltså. Jaja, oavsett skönhetsnorm så kommer i alla fall jag alltid att tycka att långa naglar är lite nasty. Eller så tänker jag helt fel … Den där modellen kanske var inne på någonting ändå … Fatta vad praktiskt att slippa gå runt och konka på en massa matlådor dagarna i ända eller behöva oroa sig över att inte ha någonstans att förvara sin mat ... Så blind jag har varit. Mina ögon äro öppnade!

Nu hinner jag inte skriva mer, för nu måste jag genast sticka till salongen och installera tre meter strassbeströdda lösnaglar på mina fingrar, samt raida alla mina favoritrestauranger. Jag har flera år av kort nagelhållande att ta igen!