Krönika. .

2017-02-26 05:58

Media bidrar till vår okunskap

De negativa nyheterna lägger sig som en tunn men kvävande filt över mitt sinne.

Okunskapen påverkar våra liv utan att vi märker det. Många människor går omkring med en världsbild som är helt skev. Och det värsta är att media spär på den bilden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jag tänkte på det senast när jag var inne på affären. På en kvällstidnings löpsedel stod det om maten vi går upp i vikt av, och så var det en bild på en glad kvinna som åt en korv eller något.

Varför publicerar man sådant skräp? Fatta vilken makt mediefolk har, och den makten används till att skrämma människor att bli mer självcentrerade. Det upprör mig något så gruvligt.

Media borde vara folkbildande. Inte bidra till att hålla människor i okunskap. Men då kanske någon säger att viktnedgångs- och brutala mord-löpsedlar är det enda som säljer bra och tidningarna måste skriva om sådant för annars går de inte runt. Och nä, må så vara.

Men jag har gjort en högst empirisk undersökning bland familj och vänner där en stark majoritet efterlyser ett annat medieklimat. De vill att media belyser viktiga ämnen och sprider all typ av information – inte bara negativ. Eller som en släkting, som på grund av omständigheter inte hade haft tv under några månader, sade: ”Det är samma nyheter nu som i somras. Om Syrien, om någon dödskjutning i Malmö och om politiker som tjafsar.”

Ja, det låter väl varken kul eller upplyftande? Det bidrar sannerligen till den skeva världsbilden. Eller som skådespelaren Denzel Washington sade till en reporter: ”Om du inte läser tidningen så är du oinformerad, men om du läser den så är du felinformerad.” Sedan diskuterade han vidare om hur medieklimatet är så stressat när nyheter ska ut att sanningen kompromissas. För pressen att vara först är större än att den rätta bilden presenteras.

Jag håller verkligen med. Att läsa en morgontidning eller att se på nyheterna är viktigt, men det tar så mycket energi. Det negativa lägger sig som en tunn men kvävande filt över mitt sinne.

Jag tycker att Sveriges radio är bäst på att presentera ett bredare nyhetsurval. Det är inte perfekt, men det är bättre. Mycket för jag upplever det som att de tar sig tid att diskutera saker djupare, något som bidrar till kunskapsspridning.

Jag menar inte att journalister inte ska granska och vara kritiska. Det ska de absolut! Men det är viktigt att blanda, för att vi människor tar in informationen och bildar oss uppfattningar om hur världen är fatt. Om platser vi aldrig varit på.

En Afrikakorrespondent har ett stort ansvar att inte bara presentera det negativa om den enorma kontinenten med 55 länder. För vilken sanning vill man förmedla egentligen? Och vilka konsekvenser ger det när man väljer bort det som anses vara positivt?

Jag vill tro att vi kan bidra till en finare värld bara genom att visa bilder närmare sanningen. Det är i alla fall det jag vill försöka att göra.

Ida Oscarsson  
Hästtokig naturnörd bosatt i Härnta som studerar vid Mittuniversitetet. Diggar vego, kulturöverskridande möten och barfotaskor.