Krönika. Jan Strandqvist.

2017-08-29 06:00

Högerextremisterna är beroende av hatets kickar

Det är ett jävla sopande för att de ska få propagera för brott mot mänskligheten.

Facebook har som de flesta av er vet, blivit en oerhört viktig politisk propagandakanal. Ett slags självspelande vredesmaskin. Som suger upp energin från människor och tvingar dem att stanna kvar. Mekanismer som starkt påminner om drogberoende. Hur många gånger har ni efter ett par timmars scrollande och dumklickande, vaknat till med ett ryck och undrat vad ni håller på med? Det bara bubblar och gnistrar inne i skallen av Facebook-knark.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nu finns det gott om grupper vars medlemmar blivit fullständigt beroende av hatets kickar. Hatets bekräftelse och belöning. Ett triggande utan något som helst sans eller vett. Påståenden som påminner om urbana myter och vandringssägner blir till fastslagna sanningar. Ett helt eget universum vars fundament är gjort av lögner. Jag besökte som hastigast gruppen ”Stå upp för Sverige” med närmare 177 000 medlemmar och blev på riktigt osäker om den kanske ändå var en satirisk grupp.

”Varning till alla föräldrar,och skolpersonal: Håll koll på alla era barn/elever! Det har börja cirkulera ett beteende hos desperata flyktingar att kidnappa barn och tjejer för att använda dem som utpressningsmedel/gisslan för att få stanna i Sverige, få bostäder, pengar, flickvänner, allt. Så var försiktiga – och håll ögon och öron öppna – var rädd om alla våra barn/elever!!!”

Ja, vad ska man säga?

En av mina mer vildsinta Facebookvänner satte med glödande energi igång med att kopiera diverse vanvettiga statusar och inlägg från den sidan och liknande och gjorde dem till sina egna, med ett resultat som gjorde att jag ramlade av stolen i en skrattpöl, då kommentarstrådarna slog all satir på fingrarna. Vanvettigt roligt.

Men.

Det ytterst allvarliga med dessa högerextrema grupper, för det är vad det handlar om, ett fascismens propagandaverktyg, är att de knuffar politiska debatter att handla om en agenda uppställd av dem, bort från frågor rörande sysselsättning, vård, skola och ekonomi och mot enbart invandring. Roten till allt ont enligt dem. Jag må slå in lite öppna dörrar. Jag VET. Många har tagit upp problemet, men det blir faktiskt bara värre. De här grupperna försvinner inte bara för att man blockerar dem. De här människorna försvinner inte bara för att man rensar vänlistan från dem.

Utan de här grupperna och utan de så kallade ”alternativa nyhetsmedierna”, tappar exempelvis Sverigedemokraterna en hel del styrfart. Tänk er själva om svansen helt plötsligt skulle vara utelämnade åt fakta.

Dessutom.

Informationsinfrastrukturen som bidrar till nya möjligheter för propagandakrig och en allt djupare kris för journalistiken för med sig en massiv urvattning av reell kunskap. Och det från främst borgerligt liberalt håll outtröttliga jämställandet av fascister och dess motståndare. Som om det skulle vara samma sak att kämpa mot fascism som att förespråka folkmord. Det är helt sinnessjukt och måste få ett stopp. Det är ett jävla sopande framför högerextremister för att de ska få propagera för brott mot mänskligheten. Det handlar över huvud taget inte om yttrandefrihet. Det handlar faktiskt om demokratiska värderingar.

Slutligen så har Donald Trump lite då och då tydligen reviderat amerikansk historia, för att han ”älskar historia”. Han ljuger ihop något som han tycker är coolt liksom. Ladies and Gentlemen. The President of the United States.

Det kan vara kört. Lika så bra kanske.