Inrikes.

2017-12-15 06:00
I november 2015 marscherade Sundsvallsborna för klimatet. Bild: Thomas Ekenberg
I november 2015 marscherade Sundsvallsborna för klimatet.

”Vi måste lyfta klimatfrågan inför valet”

Jonas Bane på föreningen Klimataktion tycker att det har hänt för lite sedan Parisavtalet skrevs under.

”Det har varit mycket snack och alldeles för lite verkstad”, säger han.

Inför det stora klimatmötet i Paris 2015 arrangerade Klimataktion och andra föreningar, kyrkor, partier och fackförbund en klimatmarsch i Sundsvall.

Även om världens länder lyckades komma överens om ett avtal så har inte mycket hänt sedan dess, tycker Jonas Bane, talsesperson för Klimataktion.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Alla partier har stora ambitioner i talet, men i praktiken är det fortfararande ekonomi som har högre prioritet. Jag hoppas verkligen att vi kan höja klimatfrågan till den viktigaste inför valet nästa år, för vi behöver få till en förändring, säger han.

Jonas Bane tror att trycket mot politikerna måste bli hårdare innan vi kan se verkliga förändringar.

– Folk är medvetna om att klimathotet är på riktigt, men vi och andra miljöorganisationer måste se till att involvera fler i vårt arbete. När fler börjar agera kommer också politikerna att förändra sig och fatta beslut som gynnar klimatet.

Vill engagera fler

Tillsammans med en rad organisationer är också Klimataktion med och arrangerar Klimatriksdagen i maj nästa år.

– Det gör vi för att engagera fler att hitta lösningar som gör världen bättre: experter, gräsrötter, lokala aktivister. Tillsammans kan vi lyfta klimatet på agendan inför valet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter