Inrikes.

2017-03-10 05:06

Västernorrland har de dyraste månadskorten

Västernorrland har landets dyraste månadskort för kollektivtrafiken. I Sundsvall krävs mer än 30 resor för att månadskortet ska löna sig. I Skåne, som har lägst kostnad, räcker det med 16.

ETC har tidigare skrivit om den dyra kollektivtrafiken i Sundsvall. Nu har Transportstyrelsen gjort en särskild granskning av utvecklingen för kollektivtrafiken i landet. Myndigheten konstaterar att det generellt har blivit dyrare att resa kollektivt, men skillnaderna är stora mellan länen då det är upp till varje regional kollektivtrafikmyndighet att bestämma sina biljettpriser. Transportstyrelsen pekar på två tydliga tendenser.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Dels stiger priset på enkelbiljetter snabbare än priset på månadskort, dels har biljettpriserna stigit snabbare än bensinpriset. Det är således mer lönsamt att regelbundet nyttja kollektivtrafiken. Samtidigt har det relativt sett blivit billigare att ta bilen några extra mil än att ta bussen, säger Michael Stridsberg, utredare på Transportstyrelsen.

Högsta kvoten i landet

Den förstnämnda trenden gäller dock inte för Västernorrland. Länet är i topp i Transportstyrelsens jämförelse om hur många enkelresor som behövs innan det lönar sig med ett månadskort.

Västernorrland har den högsta kvoten i landet. En resenär i Sundsvall behövde minst 30 enkelresor i månaden för att ett månadskort ska löna sig. Skåne har den lägsta kvoten. Där räcker det med 16 resor i månaden för att ett månadskort ska vara lönsamt.

Månadskortet i Sundsvalls stadstrafik kallas Periodkort Relation och kostar vanligen 716 kronor i månaden. Motsvarande kort i Malmö kostar 400 kronor. Ändå är enkelbiljetten faktiskt 1 krona billigare i Sundsvall, 24 kronor jämfört med 25 kronor i Malmö.