Inrikes.

2017-09-29 06:00
  • Glada vinnare på Sundsvall Business Awards hissar sina statyetter. Den lokala företagsgalan har fått kritik för att så få kvinnliga företagare lyfts fram.
    Glada vinnare på Sundsvall Business Awards hissar sina statyetter. Den lokala företagsgalan har fått kritik för att så få kvinnliga företagare lyfts fram.
  • Hos arrangören Juniorhandelskammaren dominerar tjejerna. Från vänster: Elin Runsvik, Romana Culjak, Annika Edin, Sara Persson, Madeleine Blom, Sara Zetterberg, Elin Westberg, Emma Jutman och Emma Benson. Bild: Pär Olert/Juniorhandelskammaren
    Hos arrangören Juniorhandelskammaren dominerar tjejerna. Från vänster: Elin Runsvik, Romana Culjak, Annika Edin, Sara Persson, Madeleine Blom, Sara Zetterberg, Elin Westberg, Emma Jutman och Emma Benson.

Var är tjejerna?

När det lokala näringslivet prisar sig själva på årets företagargala är det männen som dominerar.

”Vi jobbar hårt för att våra prisvärdar ska lyfta blicken och vidga sina vyer”, säger Sara Zetterberg från arrangerande Juniorhandelskammaren.

 

Näringslivets stora företagargala Sundsvall Business Awards på Södra berget i förra veckan blev som vanligt en tillställning där främst manliga företagare lyftes fram. Bland vinnarna till de tolv priserna finns elva män och fyra kvinnor. Ändå var det något bättre än året innan då endast två kvinnor prisades (och elva män).

– Räknar man bort Mohammad Khanahmadi på Tolkrresurs, som tog storslam och vann tre priser, så tycker jag att könsfördelningen inte var så sned, säger Sara Zetterberg, projektledare för galan.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


Fyra av 15 nominerade kvinnor vann

Statistiken visar också att det är svårare för de kvinnorna att vinna än männen. I år var 15 av de nominerade kvinnor, men bara fyra vann alltså pris. Bland männen var motsvarande siffror 11 av 30. Och i den tyngsta klassen, Årets företagare, var alla tre nominerade män.

Försöker vidga vyerna

– Vinnarna i de olika klasserna utses av våra prisvärdar och vi kan inte styra deras arbete. Det vi gör är att försöka hjälpa dem att vidga sina vyer och kanske titta lite bredare på vilka de ska nominera, säger Sara Zetterberg.

Är män bättre än kvinnor på att driva företag?

– Nej, det finns många fantastiska kvinnliga entreprenörer och företagsledare.

Kan det vara så att kvinnor oftare driver företag inom branscher som inte prisas på den här typen av galor?

– Nej, jag tror inte det. Delvis handlar det om att bryta en tradition, men på ett sätt tycker jag redan att den här diskussionen känns gammeldags. Förändringen pågår redan.

Som exempel på detta tar Sara Zetterberg arrangören Juniorhandelskammaren, som samlar unga entreprenörer och ledare. Där är 80 procent av medlemmarna kvinnor.

– Jag vill ha mångfald och är glad för att flera invandrare finns bland vinnarna. Det är också viktigt med kvinnliga förebilder. Men samtidigt ska vi inte prisa någon bara för att hon är kvinna. Rätt person ska ha priset, säger hon.

Vinnande kvinnor

Fyra kvinnor fick pris vid Sundsvall Business Awards 2017.

Marie Strömberg prisades tillsammans med sin bror med Årets ek för sin stabila tillväxt av den lokala cafékedjan Charm.

Årets innovatör blev Sofia Nordell som skapat en app som ska minska svinnet av skolmat.

SCA:s projektledare vid utbyggnaden av Östrandsfabriken, Ingela Ekebro, fick pris för Årets insats inom byggbranschen.

Amanda Åhlin, butikschef på Volt i Birsta, utsågs till Årets unga ledare.