Reportage.

2017-07-19 08:10
  • Bild: Thomas Ekenberg
  • ”Vi vill att fler ska upptäcka tjusningen med att vara ute i skogen”, säger Nicklas Sundberg, vid SCA som ansvarar för Lögdö vildmark.
    ”Vi vill att fler ska upptäcka tjusningen med att vara ute i skogen”, säger Nicklas Sundberg, vid SCA som ansvarar för Lögdö vildmark.
  • Roni, Stefan, Hampus, Telho och Capital från Skönsbergs fritidsgård är på ett tredagarsläger i vildmarken. De har sovit i tält och lagar mat över öppen eld.
    Roni, Stefan, Hampus, Telho och Capital från Skönsbergs fritidsgård är på ett tredagarsläger i vildmarken. De har sovit i tält och lagar mat över öppen eld.

Välkommen till vildmarken

Förra året inledde SCA en nysatsning på Lögdö vildmark, men
områdets spartanska turism är ledstjärna även i fortsättningen.

De första jag möter är två lastbilar, fullastade med timmer. Vägen känns inte bred nog åt oss båda så jag svänger av vid en mötesplats. Chaufförerna vinkar glatt och åker förbi i ett moln av damm.

Så var det med lugnet – vi är i Lögdö vildmark, ett 400 kvadratkilometer stort område, eller 750, lite beroende på hur man räknar. Det är ingalunda orörd terräng. All mark ägs av skogsbolaget SCA som avverkar och bedriver ett aktivt skogsbruk här, förutom i de två naturreservat som finns i området.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nät av grusvägar

Tack vare sin storlek är möjligheterna till avskildhet och lugn ändå närmast outtömliga.

Att hitta i Lögdö vildmark är inte helt enkelt. Skyltningen är bristfällig på många ställen och nätet av grusvägar tycks breda ut sig åt alla håll.

Karta rekommenderas för den som inte har varit här tidigare. Själv kör jag fel på en gång och tar en tidigare avfart och håller på att hamna vid Stor-Laxsjön i stället för Storskälsjön, och det är då man förstår hur stort området är. En felsväng och jag är ett par mil fel.

Till sist är jag i alla fall på plats vid campingplatsen i ena änden av rätt sjö där Nicklas Sundberg, som arbetar med jakt och fiske på SCA och är ansvarig för Lögdö vildmark, möter upp.

– SCA gjorde en nystart i området förra året i samarbete med Sundsvalls, Timrå och Härnösands kommuner. Lögdö vildmark ligger i tre kommuner, varav Timrå är den som har varit mest aktiv och hjälpt till att bygga vindskydd och skylta, berättar han.

Bland årets nyheter märks en badtunna med vedeldad bastu vid Storskälsjöns camping.

– Vi har även renoverat några av stugorna, men tanken är inte att det ska bli modern standard med el och wifi, berättar han.

För tjusningen med att komma hit är just att det är spartanskt. De campingplatser som finns i området saknar både el och rinnande vatten och är egentligen bara platser där några husvagnar kan sättas upp. I ett par av de fyra stugor som finns för uthyrning finns solceller och möjligheter att ladda mobilen. Modernare än så blir det inte.

SCA administrerar campingplatser, stugor och fiskekort. Allt sköts via en hemsida.

– Du kan ta med dig en karta, åka vart du vill och på plats boka både fiskekort, camping och stuga direkt i mobilen, förklarar Nicklas Sundberg.

Lögdö vildmark har i många år lockat främst fiskare som dras till någon av de många sjöarna. Här finns fiskevatten med vildöring, men även inplanterad röding och öring i flera put and take-vatten.

Via registreringarna på hemsidan går det också att se vilka som besöker området.

– Det är främst personer som bor i kommunerna runt om. Åldersfördelningen är ganska jämn, med en viss övervikt för 40-åringar. Vi ser också att besöksantalet ökar, berättar Nicklas Sundberg.

Fisketävling och löpning

Några arrangemang varje år, som fisketävlingar, skidlopp och löpning genom naturreservaten, bidrar till det ökade intresset.

Men för den som rör sig i Lögdö vildmark är det ändå långt mellan människorna. I Abborrtjärn står Sofie Norbäck och Martin Höjlin från Birsta med varsitt kastspö.

– Vi har vår första semestervecka och fick tips av en kompis att åka hit för att få fiska i lugn och ro. Hittills verkar det toppen, säger Sofie.

Vildmarksläger

Någon mil därifrån, vid stranden av Storskälsjön har fem ungdomar och en ledare från fritidsgården i Skönsberg slagit läger i Ropnässtugan.

– Vi har fiskat, bastat och badat. Jag fick en regnbåge och en gädda, säger Roni Tenho nöjt.

Fritidsledaren Minna Pulkkinen berättar att det är första gången som gården har läger i den här stugan.

– Fritidsgårdarna i Sundsvall brukar åka hit på sommarläger men ungdomarna tältar då på två öar i norra delen av Storskälsjön. Det här var en möjlighet att få åka med en liten mindre grupp, berättar hon.

Under sommaren är det många läger och föreningar som besöker Lögdö vildmark. Vintertid lockar skoterturer och pimpelfiske. Varför satsar då det börsnoterade skogsbolaget SCA på naturturism?

– Det här är inget som SCA tjänar pengar på. Det får snarare ses som goodwill, att vi vill få fler att upptäcka tjusningen i att vara ute i skogen och att kunna ta del av våra marker, säger Nicklas Sundberg.

Några fjäll finns inte i Lögdö vildmark, ändå kallas området för fjället av de som bor i närområdet.

– Hela området ligger ganska högt, på 400 meter och mer. Det finns många myrar och syrefattiga, lite kallare sjöar där fisken trivs. Så därför är det kanske lite fjällkänsla här, säger Nicklas Sundberg.

Under sommaren gör ETC Sundsvall nedslag på platser runt om i Medelpad. Har du någon idé om ställen eller människor vi borde besöka? Tipsa oss på sundsvall@etc.se

I nästa nummer besöker vi Klingsta.

Lögdö Vildmark

Lögdö vildmark är ett stort skogsområde på cirka 40 000 hektar som ligger öster om Liden, norr om Ljustorp och väster om Viksjö i Sundsvall, Timrå och Härnösands kommuner. Hela området ägs av SCA som bedriver ett aktivt skogsbruk i området, vilket innebär att det finns miltals med skogsbilvägar. I Lögdö vildmark finns även två naturreservat, Fageråsen och Rigåsen, samt ett stort antal fiskesjöar.

Nästa fredag, den 21 juli, är det fisketävling, ”Fetastefirren”, i Stor-Laxsjön och dagen efter, den 22 juli, är det Lögdö Cross Country, en löpartävling i obanad terräng genom Fageråsens och Rigåsens naturreservat.