Inrikes.

2017-06-09 06:00
  • Här, i en cell hos Sundsvallspolisen, dog tvåbarnspappan.
    Här, i en cell hos Sundsvallspolisen, dog tvåbarnspappan.
  • En gul madrass på en enkel brits är allt som finns i cellen.
    En gul madrass på en enkel brits är allt som finns i cellen.
  • Arrestlokalen hos Sundsvallspolisen, en korridor med låsta dörrar.
    Arrestlokalen hos Sundsvallspolisen, en korridor med låsta dörrar.

Tvåbarnspappan dog i fyllecellen

En 43-årig tvåbarnspappa hittades sovande i ett trapphus i Bredsand. Trots att han sluddrade, hade svårt att gå och berättade att han hade tagit narkotika så sattes han i polisens arrest för att nyktra till. Sex timmar senare var han död.

Tvåbarnspappan blev ännu ett offer för arrestdöden, något som Dagens ETC har granskat i en serie uppmärksammade artiklar tidigare i vår. En granskning som visar att tvåbarnspappan från Sundsvall bara är ett av 26 dödsfall i polisens arrester under de senaste fem åren.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det var den 1 februari 2015 vid åttatiden på kvällen som mannen omhändertogs i Bredsand av polisen med stöd av LOB, lagen om omhändertagande av berusad person.

Placerad i ”fyllecell”

När han påträffades låg han enligt polisen och sov i ett trapphus och hade svårt att stå och gå. Han sluddrade och sade själv att han var ordentligt berusad och hade taxit Xanor, ett narkotikaklassat läkemedel mot oro och ångest, uppger poliserna som fattade beslut om att omhänderta honom. 

Han fördes sedan till arrestavdelningen på polishuset i Sundsvall där han sattes i en så kallad ”fyllecell”.

Vid avvisiteringen på arrestavdelningen omhändertogs hans kläder och en ryggsäck där man hittade 46 antidepressiva och smärtstillande tabletter.

Tillsyn var 15:e minut

Mannen fick enligt utredningen tillsyn av arrestvakt var 15:e minut. Klockan 01.09 kontaktades vakthavande polisbefäl då 43-åringen som låg på höger sida var livlös och hade slutat andas. Hjärt- och lungräddning påbörjades omedelbart, först av arrestpersonalen och sedan av polis, men förgäves.

Mannen fördes till Sundsvalls sjukhus där han dödförklarades 02.16.

Enligt förhör med en anhörig hade den 43-årige mannen varit nedstämd och haft missbruksproblem i perioder.

Några år innan han dog hade han dock påbörjat en utbildning till kock som gjorde att han såg mer positivt på framtiden. Men han saknade bostad och hamnade åter i missbruk, enligt utredningen. Tidvis bodde han på härbärgen, ibland i trappuppgångar.

Enligt den anhöriga kämpade mannen på med sin utbildning och en vecka innan han dog hade han ett tillfälligt jobb.

Dödsfallet utreddes och rättsläkarens slutsats var att 43-åringen hade avlidit till följd av Metadonförgiftning. Det är ett starkt smärtstillande läkemedel som även används vid opiodberoende. Rättsläkaren skriver att dödsfallet kan ha varit en följd av oavsiktlig överdosering.

Ärendet undersöktes av den särskilda utredningsenheten hos polisen men ledde inte till något åtal. Fallet i Sundsvall är inte unikt.  Vid ett dödsfall anmäls ansvarigt befäl vanligtvis för tjänstefel och ibland även vållande till annans död. Men Dagens ETC:s granskning visar att inte i ett enda av de 26 dödsfallen har en polis åtalats. 

Läs vidare på nästa sida: Två år senare: Inget har hänt