Reportage.

2017-10-25 06:00
Tillbaka i Sundsvall efter tolv omtumlande dagar i Kenya. – I Orongo har jag en uppgift och känner att jag behövs, säger Ola Lindström. Bild: Thomas Ekenberg
Tillbaka i Sundsvall efter tolv omtumlande dagar i Kenya. – I Orongo har jag en uppgift och känner att jag behövs, säger Ola Lindström.

Tolv dagar som förändrade allt: ”Mitt hjärta är kvar i Orongo”

Tolv dagar på ett barnhem i Kenya och livet är för alltid förändrat.

”Det är platsen där jag fann min själ på riktigt. Jag blir aldrig den jag varit igen”, säger Ola Lindström som nu ska flytta till Afrika och bygga ett eget hus i byn.

Det har varit en omtumlande tid för Ola Lindström. I våras började han titta på möjligheterna att jobba som volontär för att hjälpa barn som har drabbats av hiv och aids. Det slutade med att han arrangerade en stor stödkonsert i GA-kyrkan med Carola och Tommy Nilsson och samlade in 175 000 kronor till ett barnhem i Kenya.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Massiv kärlek

Nu har också Ola Lindström, som själv är hiv-smittad, varit på plats i Orongo, som ligger vid Victoriasjön i västra delen av landet.

– Jag hoppas verkligen att alla skulle få känna denna massiva kärlek jag får av dessa barn och kvinnor på centret. Jag är tillbaka, men mitt hjärta är kvar i Orongo, säger han.

Insamlade pengar

Under tolv dagar besökte han barnhemmet för att på plats se vilka hjälpbehov som finns.

– De insamlade medlen från konserten betalas ut månadsvis via Sundsvalls församling och går till mat för barnen och änkorna som bor på barnhemmet, men behoven är stora och barnhemmet behöver hjälp med mycket annat.

Under resan arrangerade Ola Lindström insamlingar via sociala medier och lyckades på några dagar samla in pengar och bygga en vattenpump, fixa lampor som drivs med solceller och ordna med sängar och myggnät till sovsalarna.

– Människor vill hjälpa till om de ser att pengarna går till rätt saker. Och här går allt oavkortat till barnhemmet.

Och han har fortlöpande dialog med sina givare, om små och stora framsteg.

– Majoriteten av barnen låg på bastmattor på golvet innan sängarna kom på plats. Nu får barnen frukost, lunch och middag tack vare konsertpengarna. Nya och hela myggnät skyddar barnen från malaria. Tre faddrar bekostar att en från midjan förlamad kvinna kan flytta in på centret och få ett bättre liv.

Ola Lindström berättar om många känslosamma möten. Om sjukdomar, misär, men också stolthet och glädje.

– Innan jag åkte var jag rädd. Rädd för bakterier, småkryp, ormar, malariamyggor, våldet som har drabbat Kenya efter presidentvalet, men alla rädslor bara rann av mig när jag kom till centret. Alla leenden jag möttes av, all glädje. Jag kände mig välkommen och jag kände att jag hade kraft och kunde göra något för att hjälpa andra.

Under sina dagar i Kenya var han också ute och föreläste i skolor, precis som han brukar göra hemma.

– Över 1 500 elever i Orongo har hört min historia. Det väckte uppmärksamhet att jag, en vit man från det rika Europa, kommer till dem och är öppen med att jag är hiv-positiv. Mitt budskap är choose life – att få unga människor i det värst drabbade området av hiv i Kenya att våga vara sig själva och vara stolta över sig själva.

Han tycker att det på sätt och vis är lättare att prata med kenyanska ungdomar än svenska. Trots att de förstnämnda har sjukdomen så mycket närmare sin vardag.

– Det finns en annan öppenhet, barn och ungdomar är lätta att få kontakt med och de är inte rädda för att visa känslor.

Ola Lindström berättar att mycket av det sociala arbetet som sker i Orongo kretsar kring en driftig kvinna som heter Florence Gundo som också är föreståndare för barnhemmet. Hennes son Charles hjälper till med ekonomin och hennes man är pastor i den lokala kyrkan.

– Hon har en fantastisk styrka och öppnade många dörrar för mig. Hennes familj berättade för hela församlingen i kyrkan att de hade adopterat mig och att jag tillhörde deras familj nu. De ville att jag skulle flytta till byn och lovade mig en bit mark där jag kunde bygga ett hus.

Flyttar till våren

Och så blir det. Ola Lindström har fixat ett lån och redan i november drar byggnationen igång. Till våren flyttar han för att jobba som volontär på barnhemmet. Han kommer även att åka runt i byarna och hjälpa hiv-smittade med mediciner och annat.

– Jag kan leva enkelt. I Orongo har jag en uppgift och känner att jag behövs. Där kan jag göra det jag är bra på.

Fakta

I slutet av augusti hölls en stödkonsert i GA-kyrkan i Sundsvall för barnhemmet i Orongo. Initiativtagaren Ola Lindström samlade in över 175 000 kronor, pengar som ska användas för mat till barnen och änkorna på barnhemmet.

Med hjälp av ett stipendium från Anna-Lisa Hedmans barnfond åkte Ola Lindström ner till Kenya och för att på plats hjälpa till på barnhemmet. Under resan kunde han samla in ytterligare medel till bland annat en vattenpump, solceller och sängar.

Insamlingen ska permanentas och ansökan om att bilda en insamlingsstiftelse med 90-konto är gjord.

Relaterade artiklar