Reportage.

2017-11-15 06:00
  • Tomas Rex och Jan Åkerström dramatiserar sagan om den smarta lilla musen och den hemska gruffalon för barn på Hemmanets förskola.
    Tomas Rex och Jan Åkerström dramatiserar sagan om den smarta lilla musen och den hemska gruffalon för barn på Hemmanets förskola.
  • Ett utskjut ökar utrymmet i bussen. Bild: anna thors
    Ett utskjut ökar utrymmet i bussen.

Rullande mötesplats får bibliotekspris

Sundsvalls nya rullande bibliotek har fyllt två år och firar med ett nationellt pris. Efter en del barnsjukdomar har Mobibblan fått upp farten.

”Efterfrågan ökar och vi tvingas tacka nej till nya engagemang”, säger bibliotekarien Jan Åkerström.

Den blå-vita Scania-bilen står parkerad utanför Hemmanets förskola i Kvissleby. Foton på olika typer av biblioteksbesökare pryder sidorna.

Omkring 15 förskolebarn struttar uppför trapporna och tar plats på stolar och bänkar framför den lilla scenen. Ett grått draperi täcker bokhyllan bakom bibliotekarierna Jan Åkerström och Tomas Rex som spelar upp sagan om den lilla, men smarta musen och den stora läskiga gruffalon. Barnen kommenterar, några har läst sagan förut och vet att gruffalon har stora lila taggar på ryggen.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Så mycket mer än en bokbuss

Idén med Mobibblan är enkel: Att flytta ut biblioteket och dess verksamhet till människors vardag.

– Vi kommer till barnen i stället för att de ska krångla och ta sig till biblioteket i Kvissleby, säger Tomas Rex.

Den första bokbussen i Sverige började rulla 1948 och syftet var då främst att serva boende på landsbygden med låneböcker. I dag har bibliotekens roll förändrats och så även bokbussens. När Sundsvalls kommun för några år sedan skulle investera i en ny buss tänkte man ett steg vidare.

– I dag gör vi så mycket mer än att bara låna ut böcker.  Det ville vi också kunna ta med oss i den mobila verksamheten, förklarar Jan Åkerström som också är noga med att inte använda ordet bokbuss.

Rullande bibliotek

Bibliotekspersonalen arbetade tillsammans med en inredningsdesigner i utvecklingen av den nya bussen. Inspiration hämtades bland annat från hästtransporter och resultatet blev Mobibblan, som tack vare en utskjutande del får en ökad bredd och en yta på 27,5 kvadratmeter inuti.

– Det här gör det möjligt att erbjuda filmvisningar, föreläsningar, teater och sagostunder med sittande publik. Det här är en rullande version av vad biblioteket erbjuder inne i tätorten, säger Jan Åkerström.

Den större ytan gör att det rullande biblioteket blir en mötesplats.

– Här kan ett gäng sitta och spela spel samtidigt som andra går runt och tittar på böcker. Det gick inte i den gamla bokbussen, säger Tomas Rex.

Mobibblan är den första i sitt slag i landet och som prototyp har den också haft en del barnsjukdomar, vilket har lett till inställda turer. Jan Åkerström kan berätta om dörrar som inte har gått att öppna, havererande maskineri för utskjutet, el- och värmeproblem.

– Det är här är en prototyp, exemplar 1 av Mobibblan, något liknande har inte gjorts förut. Jag tycker att det var modigt av Sundsvalls kommun att våga tänka nytt, säger han.

Mobibblan har uppmärksammats stort i Bibliotekssverige och studiebesöken har varit många. Nu prisas Sundsvall med utmärkelsen Årets mobila bibliotek i Stockholm nästa vecka.

Fortfarande är besök på landsbygden en viktig del av verksamheten. Orter som Loviken, Torrsjö, Sulå, Långliden och Harv står på turlistan, men Mobibblan fungerar också som närbibliotek i Sidsjö och Bredsand, två stadsdelar som saknar eget bibliotek.

– Det är ett positivt jobb. Folk är glada när vi kommer och det är ytterst få som är negativa till verksamheten. Fast några har klagat på de höga trappstegen, säger Tomas Rex.

Tvingas tacka nej

Ett bekymmer är att Mobibblan utnyttjas maximalt och det finns inget reservfordon att sätta in om Mobibblan ska servas.

– Vi har ett mycket tajt schema utan marginaler samtidigt som efterfrågan på våra tjänster ökar. I dag tvingas vi tacka nej till nya verksamheter och stopp samtidigt som vi blir sårbara om något går sönder. Drömmen vore att ha två mobila enheter i Sundsvall, säger Jan Åkerström med en vädjan till kommunens beslutsfattare.

Mobibblan

För två år sedan, hösten 2015, invigdes Sundsvalls mobila bibliotek, Mobibblan. Med en utskjutningsbar del, scen, storbildskärm, ljudanläggning, trådlöst internet och ett eget elsystem ger den ökade möjligheter att erbjuda olika kulturprogram och föreställningar.

Svensk biblioteksförening har utsett Mobibblan till Årets mobila bibliotek. Priset delas ut i rotundan på Stockholms stadsbibliotek den 16 november.

I motiveringen till priset heter det bland annat:

”Att skapa nya samverkansmöjligheter gör att den mobila verksamheten tillåter sig att ta en allt större plats, inte bara inom biblioteksområdet utan även inom ett vidgat kulturliv med programverksamhet av olika slag, som mötesplats och träffpunkt, som informationscenter och resurs för demokratisk utveckling.”