Inrikes.

2017-05-26 05:03

”Reglering ger inte lägre priser”

Johan Wallér, vd på branschorganisationen Sveriges apoteksförening, menar att priserna på läkemedel utanför förmånen inte skulle bli lägre om man satte stopp för apotekens fria prissättning.

”Den fria prissättningen för tillverkarna skulle fortfarande finnas kvar så en sådan reglering skulle inte leda till en prispress som kommer kunderna till godo”, säger han.

Apoteksföreningen menar i stället att problemet i dag är att apotek inte får byta ut ett förskrivet läkemedel, om det ligger utanför läkemedelsförmånerna, mot ett annat, billigare läkemedel med samma substans. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Om apoteken fick byta mellan olika utbytbara läkemedel skulle det ge apoteken muskler att pressa läkemedelsindustrins priser. Det skulle ge lägre priser för patienterna, säger Johan Wallér.

Han håller inte heller med om att det är svårt för läkare och patienter att jämföra priser i dag.

– I princip alla apotek har sina priser på nätet och det finns prisjämförelsesajter där man enkelt kan få ut prisinformation.  

Fakta

Staten subventionerar många läkemedel genom läkemedelsförmånen. Vilka mediciner som ingår avgör Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

De flesta receptbelagda mediciner ingår i förmånen och omfattas av högkostnadsskyddet. Men det finns också flera vanliga läkemedel som inte ingår. För dessa råder fri prissättning för apoteksbolagen vilket gör att samma medicin kan kosta olika mycket hos olika apotek.

Frågan om en reglering av apotekens handelsmarginal för läkemedel utanför förmånen utreds just nu som ett tillägg till nya apoteksmarknadsutredningen. Utredningen ska lämnas till regeringen i juni 2017. I remissvaren till regeringen vill de allra flesta se en reglering av hur stor vinst apoteksbolagen får göra på varje läkemedel.