Reportage.

2016-10-04 06:12
  • "Tanken är att få fler att röra på sig och kunna testa olika sporter, men förhoppningen är ju också att få in fler unga i föreningslivet."
    "Tanken är att få fler att röra på sig och kunna testa olika sporter, men förhoppningen är ju också att få in fler unga i föreningslivet."
  • Per Jutterström är projektledare för Sportoteket – en satsning som ska ge fler barn och unga möjlighet att prova på olika idrotter.
    Per Jutterström är projektledare för Sportoteket – en satsning som ska ge fler barn och unga möjlighet att prova på olika idrotter.

Plånboken ska inte styra ungas fritid

Snart öppnar Sportoteket i Sundsvall. Där kan barn och ungdomar låna skidor, skridskor och annan sportutrustning gratis.

"Vi vill sänka kostnaderna så att fler ska kunna testa på olika idrotter oberoende av familjens ekonomi", säger projektledaren Per Jutterström.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sportoteket ska fungera ungefär som ett bibliotek, fast för idrottsutrustning. Där är alla upp till 25 år välkomna att låna gratis. Och för den nya projektledaren Per Jutterström, som bara har hunnit jobba i några veckor, är det bråda dagar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Tanken är att komma igång med verksamheten före vintern och vi håller nu på att försöka hitta lämpliga lokaler. Just vintersporter kräver ofta ganska dyr utrustning och det vet vi att inte alla har råd med, säger han.

Längre livslängd

Det är tre bostadsområden som pekas ut i första hand; Skönsberg, Nacksta och Ljustadalen.

– Tanken är att vi ska öppna i ett område redan i år. Vi kommer på alla platser att samarbeta med föreningslivet och skolan, men även med renhållningen så att man kan lämna in sportutrustning som man inte längre behöver på återvinningsstationerna.

Återbruk är en viktig del i konceptet – att någon annan kan få nytta av de begagnade prylarna.

– Vi ska samla in och se till att grejerna fungerar. Ur miljösynpunkt är det ju positivt att utrustningen används under hela sin livslängd och inte bara slängs.

Enligt den så kallade Lupp – en återkommande enkät som fångar upp ungas livsvillkor – uppger cirka 11 procent av Sundsvalls ungdomar att de har tvingats avstå från fritidsaktiviteter på grund av kostnaderna. I Skönsberg, som sticker ut i enkäten, var siffran 34 procent.

Social fostran

Per Jutterström som själv har varit aktiv i olika föreningar, bland annat som friidrottstränare, ser vinster för både folkhälsa och integration.

– Tanken är att få fler att röra på sig och kunna testa olika sporter, men förhoppningen är ju också att få in fler unga i föreningslivet. Min erfarenhet från friidrotten är att den sociala fostran som föreningarna kan erbjuda är den viktigaste insatsen vi kan göra för barn och ungdomar.

Sportoteket drivs som ett projekt under tre år och finansieras bland annat med 3 miljoner kronor från EU:s sociala investeringsfond. De tre Sportoteken ska bemannas med långtidsarbetslösa från kommunens sysselsättningsprojekt Kom-i-jobb.

– Tanken är att vi ska kunna erbjuda ett brett utbud av sport- och kanske även friluftsutrustning. Inför vintersäsongen handlar det bland annat om skidor, pjäxor, skridskor, hjälmar, snowboards, säger Per Jutterström som inte tror att det kommer att bli några problem att samla in tillräckligt med prylar.

– Nej, intresset att skänka är stort trots att vi inte har gått ut med någon uppmaning ännu. Jag har också fått många positiva reaktioner på konceptet och många tycker att det här är en bra grej som behövs.

Sportoteket

Sportoteket drivs som ett projekt under tre år av Sundsvalls kommun. I Skönsberg, Nacksta och Ljustadalen ska barn och unga upp till 25 år kunna låna sportutrustning gratis. Det första Sportoteket ska enligt planerna slå upp sina portar senare i höst.