Inrikes.

2017-07-14 06:00
Så sent som i februari i år valdes den nya styrelsen för Miljöpartiet de gröna i Sundsvall med Pirjo Holmström som en av ledamöterna.
Så sent som i februari i år valdes den nya styrelsen för Miljöpartiet de gröna i Sundsvall med Pirjo Holmström som en av ledamöterna.

”Pirjo Holmström har ett stort hjärta”

Johanna Thurdin, ordförande för Miljöpartiet i Sundsvall, tycker att det är tråkigt att Pirjo Holmström lämnar sina politiska uppdrag.

”Pirjo har ett stort hjärta och har varit en stor tillgång för Miljöpartiet”, säger hon.

Efter knappt en mandatperiod väljer Pirjo Holmström att lämna sina politiska uppdrag för Miljöpartiet. En besvikelse över hur politiken fungerar (eller snarare inte fungerar) ligger bakom beslutet.

– Även om hon lämnar partipolitiken tror jag inte att Pirjo kommer att sluta engagera sig i sina hjärtefrågor som engagemanget för EU-migranterna. Hon är fortfarande medlem i partiet och vi hoppas att hon kommer tillbaka i partiarbetet, säger Johanna Thurdin.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Pirjo Holmströms kritik rör bland annat att bristerna i den lokala demokratin, i kommunen och i partiet.

– Jag känner inte igen mig i hennes beskrivning av hur politiken fungerar. Visst, Miljöpartiet är ett litet parti i Sundsvall och vi sitter i opposition, men jag tycker ändå att det finns möjligheter att påverka, även om det tar tid ibland, säger Johanna Thurdin.

Att medlemmar oftare väljer att lämna sina uppdrag i förtid är ett problem som Miljöpartiet delar med alla andra partier.

– Särskilt bland unga finns otålighet och en frustration över att den demokratiska processen tar lång tid. Det är också upp till oss i den lokala partiorganisationen att bättre försöka göra medlemsmöten spännande och fånga upp diskussioner kring frågor som berör människor i Sundsvall, säger Johanna Thurdin.

Samtidigt påpekar hon att det inte är något konstigt att medlemmar lämnar uppdrag.

– Engagemanget påverkas så klart av andra faktorer som arbete och familjesituation. Jag har själv tagit paus från politiken och vi i Miljöpartiet uppmuntrar att man inte sitter för länge på olika förtroendeuppdrag.

Johanna Thurdin vill inte se avhoppet som en del i Miljöpartiets kris. Partiet har tappat närmare 7 000 medlemmar sedan supervalåret 2014, mer än var tredje medlem har försvunnit.

– Pirjo är kvar som medlem och vi har också fått nya engagerade medlemmar i Sundsvall, säger hon.